Sportarts verder in hospitaal in Ede

Topsportarts Peter Vergouwen (56) vervolgt per 1 juni zijn werkzaamheden als zelfstandig ondernemer in hospitaal Gelderse Vallei in Ede. Hij heeft voor deze oplossing gekozen nadat zijn afdeling topsportgeneeskunde bij het voedingsconcern Numico in Wageningen werd gesloten en een zoektocht van driekwart jaar geen nieuwe werkgever opleverde.

Gelderse Vallei, waar Vergouwen in zijn Numico-tijd de klinische werkzaamheden verrichtte, kan hem voor de komende vijf jaar alleen onderdak en faciliteiten bieden, omdat na een bezuinigingsoperatie het geld voor een overname van de afdeling topsportgeneeskunde ontbreekt.

De behandelde sporters moeten als gevolg van Vergouwens gewijzigde status voor alle behandelingen betalen. Vooralsnog wil de sportarts één tarief hij denkt aan zo'n 120 euro per uur hanteren. Daarvan uitgezonderd zijn buitenlanders en sporters die voor een second opinion komen; die vallen in een hoger tarief. Voor de minder draagkrachtige sporters hoopt Vergouwen dat sportkoepel NOC*NSF het plan met medische vouchers ten uitvoer brengt en dat verzekeraars willen meewerken aan de samenstelling van een topsportpolis.

Bij Numico begeleidde Vergouwen een 150-tal topsporters. Hij rekent erop dat vrijwel iedereen bij hem zal terugkeren. Daarbij hebben de atletiekunie, de badmintonbond, de skivereniging en atletenmanager Jos Hermens toegezegd met hem te blijven samenwerken. Verder heeft Vergouwen met directeur topsport Marcel Sturkenboom en technisch directeur Joop Alberda van NOC*NSF oud zeer uitgepraat, zodat hij nauwer bij de medische begeleiding van olympische atleten betrokken kan worden. Vergouwen hoopt bovendien dat via NOC*NSF een nationaal olympisch topsportcentrum met onder andere een brede medische begeleiding van de grond kan komen.

,,Dit was de enige kans om mijn vak te blijven uitoefenen, hoezeer ik ook besef dat het risico op mijn leeftijd groot is'', verklaarde Vergouwen op een persconferentie.