Rustroken

Over roken bestaan veel misverstanden, zegt Bert van den Berg, penningmeester van het Amsterdams Pijprokers Genootschap. ,,De meeste mensen denken dat roken roken is. Maar pijproken heeft vooral met smaak te maken.'' Sigarettenrokers gaan voor het nicotineshot, vult voorzitter Anneroos Meyboom de penningmeester aan. ,,Wij zijn geen stressrokers maar rustrokers.''

Elke tweede maandagavond van de maand komen de twaalf leden van het rookgenootschap bijeen. Om het exclusieve karakter van de vier jaar geleden opgerichte vereniging te onderstrepen, worden de in tabaksrook gehulde bijeenkomsten gehouden in de chique kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae.

Na het diner houdt een van de leden een inleiding om de avond richting te geven. Die voordracht kan gaan over een tabak- of pijpgerelateerd onderwerp, maar evenzogoed over het werk van de Zwitserse architect Peter Zumthor, de filosofische inhoud van het niets, of de relevantie van een vaarvakantie voor psychiatrische patiënten. ,,,Pijprokers staan bewust in het leven'', zegt Anneroos Meyboom. ,,Voor een pijp moet je de tijd nemen. Het is een manier van roken die dwingt tot beschouwen.''

Van nieuwe leden wordt verwacht dat zij liefdevolle pijprokers zijn. Lomperiken die hun pijp achteloos leegkloppen op een amsterdammertje, maken weinig kans door de ballotage te komen. Maar de belangrijkste eis aan aspirant-leden is dat zij kunnen bijdragen aan de discussies van het genootschap. Twee keer schoot een aspirant-lid in dat opzicht tekort. ,,Het selecteert zich vanzelf uit'', zegt Cees Smook, een psychotherapeut die 's morgens tegelijk met het gas onder het theewater zijn eerste pijp aansteekt.

Het Amsterdams Pijprokers Genootschap maakt ook graag een uitstapje. Bijvoorbeeld naar de tentoonstelling `Roken in de kunst'. Of een zomerse rookavond in een Amsterdamse keurtuin. En binnenkort volgt een reisje naar Kopenhagen, naar het Europees kampioenschap pijproken. Niet om zelf mee te doen, legt emeritus predikant Frans Rookmaaker uit. Want voor wedstrijdroken zijn de leden van het Amsterdamse genootschap te zeer rustrokers.

Dit is de vijftiende aflevering uit een serie groepsportretten. Meer informatie over het rookgenootschap: www.pipeclub.nl

    • Arjen Ribbens
    • Ellie Uyttenbroek
    • Ari Versluis