Polen furieus over beschuldiging

Polen ontkent dat zijn soldaten zich in Irak óók schuldig hebben gemaakt aan mishandeling van Iraakse gevangenen. De uit de Verenigde Staten afkomstige beschuldiging krenkt de Polen diep.

Generaal-majoor Mieczyslaw Bieniek, die leiding geeft aan de multinationale troepenmacht in Irak, noemde de vermeende mishandeling door zijn manschappen gisteren ,,totale nonsens''. ,,Ik ben diep verontwaardigd.'' In Irak dienen 2.400 Polen.

Persbureau AP meldde gisteren dat een Amerikaanse officier, wiens rol in het misbruikschandaal rondom de Abu Ghraib-gevangenis wordt onderzocht, aan zijn ondervragers heeft verklaard dat Poolse soldaten twee verdachten hadden mishandeld voordat deze bij de gevangenis waren afgeleverd. De Poolse defensiewoordvoerder bestempelde de beschuldiging van de officier gisteren als ,,een wanhoopspoging om het [eigen] gevoel van schaamte af te zwakken''.

Minister van Defensie Jerzy Szmajdzinski vertelde aan het Poolse parlement dat hij de VS om uitleg heeft gevraagd. ,,De Amerikanen hebben nooit zulke beschuldigingen geuit tegen de Polen.'' Interim-premier Marek Belka, die hiervoor zes maanden verantwoordelijk was voor de economische wederopbouw van Irak, verklaarde dat hij het verhaal niet gelooft.

De onvrede over de Poolse deelname aan de oorlog in Irak groeit. Nadat bekend werd dat Amerikaanse soldaten Iraakse gevangenen hebben misbruikt schoot in Polen het percentage tegenstanders van deelname omhoog van 60 naar 74 procent.

Het Poolse leger heeft na de onthullingen over Abu Ghraib een intern onderzoek gedaan naar het gedrag van de eigen soldaten. Van mishandeling of ander inhumaan gedrag bleek geen sprake.

Generaal-majoor Bieniek benadrukte gisteren dat gevangengenomen Irakezen nooit door Polen worden verhoord, maar aan de VS-troepen worden overgedragen. Dat gebeurt nadat ze maximaal 72 uur hebben vastgezeten in het detentiecentrum, een met airconditioning uitgeruste grote tent. ,,De gevangenen krijgen driemaal daags te eten, ze krijgen geregeld medische hulp, ze hebben douches en toiletten. De omstandigheden zijn er beter dan die waarin sommige van onze soldaten verkeren'', aldus Bieniek.