Pinksterzippers

Chantal Keizer (foto's) en Willy Bakker zien steeds meer trainingsjackjes op straat.

Joggingbroeken, sneakers en andere sportkleren zijn al lang alledaagse kleding geworden. Dit seizoen zie je ook steeds meer trainingsjackjes of zippers. Handig bij twijfelachtig weer, zoals, althans volgens de voorspellingen, het weer van deze Pinksterdagen. Je hebt zo'n jackje met rits zo aan en zo weer uit. De ontwerpen worden meestal enigszins aangepast, van puur sportjack naar alledaagse mode: net iets andere materialen, net iets andere kleuren. Want in echte sportkleding op straat lopen, dat is alleen maar hip als het oude sportkleding is: `old skool', zoals dat in het hippe jargon gespeld wordt.

De oogst van een middag Amsterdam: Petra Claassens draagt een zipper van V&D, gekocht vanwege de kleuren. Anouk Markvoort draagt ze graag omdat ze `handig' zijn: ze zit op streetdance en daarvoor heeft ze een zwarte outfit.

Jeroen draagt een zipper van Lonsdale. Die merknaam staat er groot op, maar in dezelfde kleur als het vest. Dat Lonsdale een favoriet merk is van extreem-rechts georiënteerde groeperingen, en om die redenen op sommige scholen niet gedragen mag worden, zegt Jeroen niks. ,,Ik heb daar totaal geen associatie mee gehad, maar de winkel waar ik hem kocht was inderdaad wel een beetje vaag,'' aldus Jeroen.

Vintage Adidas vinden we terug bij Philip uit Duitsland. Alles van Adidas wat met 't verleden te maken heeft, old skool, vindt hij geweldig. Deze zipper is weliswaar nieuw maar de stof bijvoorbeeld heeft echt de `look' van vroeger. Lekker synthetisch en een beetje gepild (rul gemaakte stof). Ook zijn er veel jasjes met namen van sportclubs of landennamen, zoals die van Paolo, die op zijn jas Italië uitdraagt. Dat zie je veel: sportieve vesten of poloshirts bomvol badges, landennamen, nummers en kakelbont qua kleur.

    • Willy Bakker