Ontslag als laatste hoop

Einde van de solidariteit, vindt CNV-voorzitter Terpstra. Pure chantage, volgens zijn FNV-collega De Waal. Het kabinet verklaart CAO-afspraken die loonkosten opjagen, niet meer algemeen verbindend. Het voorjaarsoverleg was al mislukt. De dijken zijn nu door. De polder loopt onder. De hete zomer kan beginnen.

We zitten te veel op de centen. Een rapport van een commissie van de Sociaal-Economische Raad bepleit een einde aan de Nederlandse fixatie op de kosten van de Europese samenwerking. De rapporteurs willen dat we meer letten op de kansen. Met wat minder aandacht voor het koploperschap bij de Europese bijdragen. Tel de Europese zegeningen en verdring de Brusselse berovingen. Europa. Best belangrijk!

Na de melk-, de suiker-, de boteroorlog en de supermarktslachting gaat de bijl in de prijs voor het verhandelen van aandelen. Londen gaat goedkoper Nederlandse aandelen verkopen dan Amsterdam. Daar slaat men terug met minder dure stukjes Brits kapitaal. De windhandel aan beide kanten van het Kanaal zorgt voor stevige turbulentie. Speciale acties, zoals tijdens het EK voetbal, verhogen de winderigheid. Het wachten is op de zegeltjes. En het couponknippen.

De bank is er voor geld, de beurs een casino en de rechter voor het risico. De voorzitter van beleggingsclub D'n Anwas krijgt de wegwassende winsten van zijn beleggingen door de Rabobank op last van de rechter vergoed. Legio Lease-beleggers zochten steun bij de rechter om hun doorlopende financiering van slechte beursprestaties te verlichten. Tegenvallende resultaten uit het verleden garanderen tussenkomst van de rechter.

We moeten langer aan de bak, terwijl 63 procent van de ouderen dat niet wil. Er is steeds minder uitzicht op een vervroegd verblijf op de golfbaan of Spaanse Costa. De economie schijnt nog meer verkouden te worden als de grijze golf niet langer binnen de poorten blijft. Kabinet en sociale partners maken ruzie over het tijdstip waarop de oudere werknemer naar buiten mag. Als de vakcentrales nee blijven zeggen houdt het kabinet tot 65 jaar de deur dicht. Minister De Geus opent af en toe een kier. Om een oudere te ontslaan. Last in first out hoeft voor hem niet meer. Ontslag als laatste hoop.

Van de OESO moet de Nederlandse regering de economie op een hoger groeiniveau brengen. De organisatie is kritisch over de hoogconjunctuur van de jaren negentig, veroorzaakt door oververhitting van beurs en huizenmarkt. Daarom moet de belastingaftrek op hypotheekrente gefaseerd worden afgeschaft. Na het hoorngeschal uit de bankwereld is nu de aanval ingezet. De eerste politici hebben al dekking gezocht.

    • Cees Verschure