Om de minuut moet hij zijn mond houden

,,Staatsterrorisme'', zo noemt Velsenaar Han Wouters de vliegtuigherrie als gevolg van het starten en landen vanaf de nieuwe Polderbaan. ,,Er is een snelweg boven mijn huis aangelegd.''

Wouters is kampioen klachten indienen bij de Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Schiphol (CROS). Sinds de opening van de Polderbaan gedurende het gehele etmaal, vanaf juli vorig jaar, dient Wouters per maand ongeveer 4.000 klachten in. Over de maand maart maakten zijn klachten 83 procent uit van het totaal uit Velsen-Zuid ingediende klachten. ,,Het is een manier om mijn agressie kwijt te kunnen'', zegt Wouters. ,,Ik ga net zo lang door tot ik dood ben, of verhuisd.'' Wouters woont sinds jaar op enkele kilometers afstand van de Polderbaan. Hij drijft een hondenschool aan huis. Omdat hij vooral 's avonds cursussen geeft, ligt hij doorgaans niet voor twaalven op bed. Tussen vier en vijf uur 's ochtends zegt hij weer door de vliegtuigen te worden gewekt. Zijn huis wordt vermoedelijk over enkele maanden geïsoleerd.

Elke ochtend dient hij via de website van het CROS zijn klachten in. Overdag heeft hij altijd een notitieblok bij zich om de perioden te noteren waarin de vliegtuigen om de anderhalve minuut tot twee minuten zijn rust verstoren. Wouters kwam zes jaar geleden vanuit Apeldoorn naar Velsen-Zuid en eist een schadevergoeding of een regeling waarbij zijn huis wordt opgekocht tegen de waarde die het vóór de ingebruikname van de Polderbaan had. Het huis is naar zijn zeggen een kwart in waarde gedaald. Verhuizen is geen optie als gevolg van dit waardeverlies.

Behalve gebrek aan slaap leidt de vliegherrie ook tot dagelijks ongemak. Wouters: ,,De honden op de cursus kunnen er vrij goed tegen. Maar ik moet tijdens het geven van de cursus om de anderhalve minuut even mijn mond houden omdat ik niet te verstaan ben.'' Het CROS zegt in een reactie elke klacht van Wouters serieus te nemen. Een woordvoerder: ,,Misschien is zijn vele klagen voor de luchtvaartsector aanleiding om eens met hem te gaan praten.''