Nils Landgren:

Nils Landgren is een Zweedse (jazz)trombonist die in 1979 mee mocht spelen op de ABBA-hit `Voulez Vous'. Dit liedje staat nu met elf andere van BB (Björn en Benny) op Funky ABBA. Een bedrieglijke titel omdat het repertoire in de arrangementen van Landgrens Funk Unit weinig aan ABBA of funk doet denken. Voor het ABBA-gevoel mis je teveel het hoge gezang van AA (Agnetha en Anni). En door de raps en de geitige zang van Magnum Coltrane Price, vaak meervoudig opgenomen, is de sfeer meer hip-hop en arrenbie dan ouderwets funky. Daar kunnen een kwek-kwek gitaartje en overstuurde bas weinig aan doen.

Het meest ABBA wordt het in `When all is said and done' met zangeres Viktoria Tolstoy en de echte Benny (Andersson) als gast op piano. Dat Nils Landgren zich op trombone slechts sporadisch laat horen ligt mogelijk aan het feit dat deze cd werd opgenomen in `ABBA's' roemruchte Polar A Studio in Stockholm. Impotentie als gevolg van overmatige adoratie, dat komt wel vaker voor.

Funky Abba

(ACT 9430, distr. Culture) ***

    • Frans van Leeuwen