Knock-out

De Team Cup, het knock-out kampioenschap van Nederland, was afgelopen weekend een prooi voor Team Westra (-Ramondt, Schollaardt-Drijver). In de finale werd het Leidse Crash onder de voet gelopen: 176-67 over 48 spellen. Daarover zo meer. Het waren spannende dagen, afgelopen week in het Utrechtse Denksportcentrum Den Hommel. De spellen waren bijzonder levendig en de uitslagen behoorlijk sensationeel. Twee kernploegformaties en het 't Onstein, respectievelijk een, twee en vier op de plaatsingslijst, lagen in een vroegtijdig stadium al uit het toernooi. Met name de wijze, waarop het als eerste geplaatste Team Jansma in de kwartfinale het onderspit dolf tegen TVM, was opzienbarend. Na 48 spellen was de stand precies gelijk en moest een sudden death de beslissing brengen. Die kwam meteen al op het eerste spel van de barrage, toen de Drents-Groningse combinatie een manche uitbood (en maakte), waar Jansma-Verhees op de andere tafel niet aan toe waren gekomen. De finale was een eenzijdige vertoning. De destructieve stijl van Crash (,,liever zij slecht, dan wij mooi'') werkte voornamelijk als een boemerang. Het enige dat Westra c.s. (nummer drie geplaatst) te doen stond was zo af en toe hap te zeggen tegen al het heerlijks dat het kreeg voorgeschoteld. Deze smaakte meer dan voortreffelijk:

W/OW

♠ 8 6 2

♡ -

♦ A B 6 5 4 3

♣ 8 7 5 3

♠ H V 9 7 3

♠ A 5

♡ A V

♡ 10 8 5 3 2

♦ H 10 9 2

♦ V 8 7

♣ A V

♣ H B 4

♠ B 10 4

♡ H B 9 7 6 4

♦ -

♣ 10 9 6 2

In de open kamer opende west met 2SA, volgde Berry Westra met voor hem gunstige kwetsbaarheid met 3♦, waarna het bieden eindigde in 4SA plus twee. Aan de andere tafel opende Maarten Schollaardt als west met 1♠, volgde Onno Eskes met 3♦ en gaf Bas Drijver, het jongste kernploeglid, een negatief doublet met de oosthand. Met zijn vierkaart ruiten tegen, had Schollaardt geen enkel probleem om het doublet van zijn partner in te laten en de ongelukkige noord deed dat ook. Oost kwam uit met harten voor boer en vrouw. Eskes troefde, maar moest vervolgens zeven down accepteren, want de enige slag die hij nog binnenkreeg was troefaas. Plus 1700 was goed voor veertien imps voor de latere winnaars.

    • Jan van Cleeff