Hongkong laakt China's intimidatie

Verscheidene kranten in Hongkong hebben het Chinese moederland opgeroepen duidelijk stelling te nemen tegen intimidatie van de vrije pers in Hongkongs speciale bestuurlijke zone.

Uiteenlopende kranten luidden op hun voorpagina's de noodklok nadat drie toonaangevende radiomakers achter elkaar besloten te stoppen met hun programma's nadat zij naar eigen zeggen door Chinese functionarissen waren bedreigd.

Gisteren verklaarde één van hen, de voormalige afgevaardigde in het Chinese parlement Allen Lee, tegenover een commissie van het Hongkongse parlement dat hij telefonisch was bedreigd. Volgens Lee heeft een Chinese functionaris zijn familie bedreigd en daarbij gezegd: ,,Uw vrouw is bijzonder leuk en uw dochter erg knap.''

Desondanks zei Lee te geloven dat de opdracht om hem en zijn collega's te intimideren niet van het centraal gezag in Peking komt, maar van lagere functionarissen. Lee trad begin deze maand af als lid van het Volkscongres, omdat hij, zoals hij zelf heeft verklaard, het gevoel had onvoldoende invloed te hebben op het Chinese beleid ten aanzien van Hongkong.

Volgens de Basiswet, de minigrondwet van Hongkong die met de overdracht van Hongkong uit Britse handen in 1997 van kracht werd, hebben de zes miljoen Hongkong-Chinezen recht op zeker vijftig jaar behoud van hun hoge mate van autonomie. Maar in het afgelopen jaar heeft China meer dan eens zijn machtswoord laten gelden.

,,Een daadkrachtig pleidooi voor [het behoud] van Hongkongs aparte systeem zou behulpzaam zijn'', schreef de Engelstalige Hongkongse krant South China Morning Post. ,,Of, om meer precies te zijn, een duidelijk signaal van Peking dat zich uitspreekt tegen intimidatie.'' Ook de pro-Peking krant Ming Pao vroeg om ,,duidelijkheid'' van de communistische machthebbers opdat ,,de bevolking kan worden gerustgesteld''.