Het `rijke' archief van het Holland Festival

Met de toneelvoorstelling The children of Herakles, Peter Sellars' bewerking van de tragedie De Herakliden van Euripides, begint aanstaande vrijdag het Holland Festival. Het prestigieuze evenement voor de podiumkunsten duurt tot 27 juni

Het Holland Festival heeft uiteraard een eigen website. In eerste aanleg biedt deze site hetzelfde als de papieren programmabrochure. Alle voorstellingen en afgeleide programma-onderdelen passeren de revue. Daarnaast zijn er nieuwsberichten en praktische gegevens over locaties, kaartverkoop, sponsors en dergelijke. De toelichtingen komen grotendeels overeen met die in de brochure en voegen daar niet veel aan toe.

De meerwaarde van de website zit in de onderdelen die in de papieren brochure ontbreken. Het archief bijvoorbeeld, dat de afgelopen zes jaar omvat. Voor de jaren 1947 tot en met 1997 wordt verwezen naar het standaardboek van Jessica Voeten, Vijftig jaar Holland Festival, een Nederlands wonder.

De programma's vanaf 1998 staan integraal op de website. Dat leidt tot een handzaam overzicht van voorstellingen en concerten, maar ook tot nogal wat achterhaalde informatie, zoals speellocaties en kortingen voor voorstellingen van jaren her. Ook zijn publieksreacties op voorstellingen te lezen, hoewel het publiek in veel gevallen spaarzaam gebruik maakte van de mogelijkheid om op internet te reageren. Het archief zou meer mogelijkheden kunnen uitbuiten en materiaal uit andere bronnen, bijvoorbeeld krantenrecensies of interviews met kunstenaars, ontsluiten.

Een interessant onderdeel van www.hollandfestival.nl is de pagina met links naar websites van kunstenaars, gezelschappen en producenten die de laatste jaren aan het Holland Festival meewerkten. Ook is er een bonte verzameling links naar andere culturele festivals, zowel in Nederland als in het buitenland. Zodoende gaat deze pagina fungeren als een soort portal voor internationale cultuur die niet van de straat is.

In de marge van de site draait permanent een diashow met de affiches van de laatste festivals, die vaak spraakmakend en nogal eens omstreden waren. Dezelfde affiches worden ook gebruikt als achtergrondbeeld op de pagina's van de site, waar ze grotendeels schuilgaan onder tekstblokken.

Overigens is het Holland Festival geen exclusief Amsterdamse aangelegenheid. Internet leert dat onder dezelfde naam verschillende braderie-achtige festiviteiten plaatsvinden in expat-centra in het buitenland, met name de Verenigde Staten. Het Holland Festival van Long Beach, Californië, wordt dit weekend gehouden. En in Cedar Grove in Wisconsin is het eind juli feest.

www.hollandfestival.nl

    • Hans van Laarhoven