Het is immoreel om voor de lol sprinkhanen te eten

Ik lees altijd met plezier de rubriek `Wat doen de kinderen' in de wekelijkse Agenda. Maar op 19 mei struikelde ik over de aangekondigde verjaardag van de kabouters in Exloo. Daar konden de kinderen ,,insecten prepareren, meelwormen en sprinkhanen bakken en ook eten''. Ik vroeg mij af wie zoiets barbaars verzint. Insecten, meelwormen en sprinkhanen hoe onaanzienlijk misschien in veler ogen zijn dieren en waarom zou je, als je tenminste respect hebt voor het leven van dieren, die dieren doden als het niet nodig is? Alleen voor de lol? Zij zijn immers zelf voedsel voor levende wezens, zoals de vogels?

En wat dat `eten' ervan betreft: er zijn volken die, uit gebrek aan ander voedsel, genoodzaakt zijn insecten te eten. Maar wij in Nederland hebben géén voedselgebrek. Dan is het volkomen overbodig, zelfs immoreel, om je aan het eten van insecten te buiten te gaan. `Normen en waarden' weet je wel?

    • J.J. Wijle