Europese top?

De Nederlandse voetballers Kluivert (27), Overmars (31), Cocu (33) en Reiziger (31) mogen vertrekken bij hun club FC Barcelona. Zijn de internationals nog goed genoeg voor een Europese topclub?

Paul Foortse, topsportadviseur en manager van Patrick Kluivert: ,,Voor deze jongens is belangstelling van Engelse en Spaanse clubs uit de topvijf. Ze komen wel ergens terecht en hebben geen steunfonds nodig. Voor Cocu was de nieuwe aanbieding niet goed genoeg. Ik ben niet verrast door hun vertrek. Dat is een gevolg van het nieuwe beleid bij Barcelona. Ze zijn bezig met een grote schoonmaak en zetten zich af tegen het oude beleid. Het nieuwe management wil zich richten op de Braziliaanse markt en wil niet te veel spelers van één nationaliteit. Bij Barcelona is het de vraag of de visie van het management en de trainers (de Nederlanders Rijkaard en Ten Cate, red.) parallel lopen.''

Edwin Winkels, correspondent Algemeen Dagblad en verslaggever El Periodico de Catalunya: ,,Kluivert is gezien zijn leeftijd goed genoeg voor een Europese topclub, hoewel hij een vreselijk seizoen achter de rug heeft. Zijn trainers en medespelers blijven zeggen dat het een van de beste spitsen ter wereld is. Je kunt je wel afvragen of er een topclub is die deze salarissen nog wil betalen. Reiziger heeft een van zijn beste seizoenen gespeeld en kan nog makkelijk mee bij een Engelse topclub. Cocu wilde Barcelona graag houden, maar hij wilde een hoger basissalaris. Cocu lijkt onverslijtbaar. Voor hem zou best een semi-topclub als Deportivo la Coruña kunnen aankloppen. Een terugkeer naar PSV lijkt me een te grote stap terug. Overmars heeft de laatste jaren zoveel blessures gehad, dat clubs huiverig zijn hem aan te nemen. Maar misschien hoeft Overmars niet meer voor een topclub te spelen. Voor het geld hoeft hij het niet te doen.''

Huub Stevens, oud-speler PSV en oud-trainer Schalke 04: ,,Het is een goede zaak dat deze jongens van club wisselen. Ze zijn toe aan een nieuwe uitdaging. Een goede bijkomstigheid voor het Nederlands elftal is dat ze zich op het EK in de picture willen spelen. Voor Kluivert geldt dat niet zo, maar de andere drie spelen hun laatste EK en willen nog wat laten zien. Ze hebben genoeg kwaliteiten voor een topclub. Cocu en Reiziger kunnen nog een paar jaar mee. Ze moeten wel de push hebben om nog voor een nieuwe uitdaging te gaan en niet denken aan afbouwen. Het is ook afhankelijk van hun salariseisen. Willen clubs dat nog betalen? Maar het belangrijkste is dat ze nog plezier in het voetbal hebben. Ze staan al zolang aan de top.''

Rob Jansen, spelersmakelaar: ,,Ten eerste gaat Marc Overmars niet weg, want hij heeft nog een contract. En over Reiziger, Cocu en Kluivert bestaat geen discussie. Die hebben genoeg kwaliteit. Ze hoeven zich op het EK ook niet in de picture te spelen.''

Frank Arnesen, manager PSV, volgend seizoen technisch directeur Tottenham Hotspur: ,,Ik zie niet in waarom ze niet voor een Europese topclub kunnen spelen. Ze hebben bewezen heel goed te zijn en bij een topclub mee te kunnen komen. Kluivert heeft een ongelukkig seizoen gehad maar het blijft een fantastische spits. Het ligt meer aan hun instelling. Wat willen ze? Bij Overmars is het de vraag of hij het nog kan opbrengen om op topniveau te spelen. Ik heb dat zelf meegemaakt in mijn laatste jaar als speler, toen ik veel geblesseerd was. Het is een individuele beslissing.''

Kees van Wonderen, heeft na acht seizoenen als speler afscheid genomen van Feyenoord: ,,Ze hebben het afgelopen half jaar (inhaalrace van Barcelona in Primera División, red.) in de zwaarste competitie van Europa bewezen dat ze goed genoeg zijn voor een topclub. Kluivert is nog jong en zijn kwaliteiten zijn bekend. Als het bij hem ergens aan ligt is het misschien het mentale gedeelte. Het EK is voor Kluivert een mooi podium om wat te laten zien. Overmars, Cocu en Reiziger (dertigers, red.) kunnen op die leeftijd nog best mee op topniveau. Vraag is hoeveel een topclub bereid is te investeren.''

    • Pieter de Vries