Een kroketje van varkenssnuit

In een Vlaams restaurant

ziet Joep Habets een poedel

in een legging.

Restaurant De Kruidenmolen ligt aan de rand van het polderdorp Klemskerke, pal naast een oude graanmolen. De ramen zien uit over het weidse, Vlaamse platteland. Zouden er nog wat ploeterende boertjes in de donkerbruine aarde wroeten, dan was het uitzicht een Van Gogh uit zijn Nuenense periode. Het interieur is de geblondeerde, zuiderse versie van het bruine eetcafé. Malen is ook binnen een thema. Het restaurant kan bogen op een imposante collectie pepermolens.

Het leuke van Vlaanderen is dat je er ook op zaterdagmiddag uitvoerig kunt lunchen, het restaurant vol met eters in familieverband. Ze doen zich bij het aperitief te goed aan kleine, pittige olijfjes en brood met een heerlijke, huiselijke rillettes. Sympathiek is dat ook hun honden mogen aanzitten. Nu heb ik wel de indruk dat de Vlaamse honden kleiner zijn dan hun Nederlandse soortgenoten. Ze zijn ook sjieker, een poedel met een legging of een terriër met het kapsel van Kamerlid Wilders vind ik althans best gesoigneerd.

De Kruidenmolen heeft enige faam om zijn klassieke gerechten uit de Belgische huiselijke keuken. Zo staan er mergpijpen en varkenspootjes op de kaart. Een varkenspoot is heerlijk, maar aan de gedachte van een kroketje van de varkenssnuit moeten we even wennen. Konijn met pruimen en bier, gemaakt volgens oma's recept, valt natuurlijk niet te versmaden. Het konijn is zo gaar gestoofd dat het met een lepel is te eten. Het garnituur bestaat volkomen terecht uit aardappelkroketjes.

Het voorgerecht verbindt de traditionele keukens van Noorwegen en Zuid-Frankrijk. Een rul uitgevoerde mediterrane brandade gaat vergezeld van gravad lax en een dillemousse.

In het andere voorgerecht is de invloed zichtbaar van Geert van Hecke, de patron-cuisinier van het driesterrenrestaurant De Karmeliet in het nabijgelegen Brugge. De al dente gekookte asperges zijn gegratineerd met parmezaanse kaas. Tonijn en citrussabayon zijn de opmerkelijke begeleiders.

Deze creatie toont dat De Kruidenmolen naast de klassieke huiselijke gerechten ook eigentijdse gerechten voert met creatieve inslag en invloeden uit de wereldkeuken. Zo komt de stevig gebakken en royaal geportioneerde zwezerik op een sokkeltje van in de wok gebakken basmatirijst. De bereiding met shii-take, spekjes en groente doet aan nasi denken. Ware het niet dat er zowel een bearnaisesaus als een schuimige saus op basis van vleesjus bij zit. De kok van De Kruidenmolen slaagt erin ook de eigentijdse gerechten van een klassiek huiselijk smaakprofiel te voorzien.

De wijnkaart is klein, maar intelligent opgebouwd in een aantal smaakcategorieën. We kiezen voor de bij de gerechten aanbevolen wijnen per glas, onder meer de frisse en fruitige One Tree Hill, ondanks de Engelse naam toch afkomstig uit de Franse Bergerac. Wijnen en koffie inbegrepen betalen we 45 euro per persoon.

De desserts zijn wisselend van kwaliteit. De klassieke dame blanche gaat gebukt onder een teleurstellende chocoladesaus. De moëlleux, een warm chocoladetaartje met een hart van vloeibare chocolade, is daarentegen perfect. Er zit een bolletje kruidkoekijs bij.

Daarna is het even worstelen met de koffietitulatuur. Mokka blijkt espresso, espresso is een gewone kop koffie en cappuccino is koffie met slagroom. Dat is ook het leuke van Vlaanderen, het blijft toch buitenland.

De Kruidenmolen,

Dorpsstraat 1, Klemskerke

(bij De Haan) België,

00 32 (0) 59 235178

    • Joep Habets