Een golf van glas

Geteisterd door een vulkaanuitbarsting en twee millennia kijkt het Romeinse gezicht ons nog altijd even fris aan, vanaf het beschilderde glas. Het opvallend kleine object (2 bij 2,3 cm), afkomstig uit Pompeï in de eerste eeuw na Chr., is tot 31 oktober te zien op de Romeinse-glastentoonstelling `Vitrum' in het Instituto e Musea di Storia della Scienza in Florence. De schitterende website is te vinden op http://brunelleschi.imss.fi.it/vitrum/ (zoeken in google: vitrum roman).

Zo rond 50 voor Chr., vlak voor de vestiging van het keizerrijk, werd de glasoven uitgevonden en de kunst van het glasblazen ontdekt. De kern van de glasproductie lag in Campania, de regio van Pompeï, maar verspreidde zich over het hele rijk. Een golf van glas werd over het Rijk uitgestort: 100 miljoen stuks glas per jaar in de eerste eeuw na Chr. (toen het Romeinse rijk ongeveer 50 miljoen inwoners telde). Flesjes, vazen, ampullen, urnen, amforen, glasmozaïeken, ramen, lenzen, glazen, potjes, kommetjes, maar ook glazen prisma's, die als speelgoed meestal in de graven van kinderen zijn teruggevonden. Pas met de opgravingen van Pompeï werd de volle omvang van het glasgebruik duidelijk. Voordien geloofde eigenlijk niemand dat de Romeinen op grote schaal vensterglas toepasten. In Florence zijn ze nu te zien.