Drugshandel kocht politici Antillen om

Prominente politici van de grootste partij van de Nederlandse Antillen hebben volgens de Antilliaanse justitie in ruil voor smeergeld de internationale drugshandel geholpen.

Het gaat om de onlangs afgetreden minister van Justitie en andere kopstukken van de Frente Obrero Liberashon (FOL), de politieke partij van Anthony Godett op Curaçao. Dat blijkt uit informatie die het parket in Willemstad heeft verstrekt en uit bronnen rond het onderzoek.

Het openbaar ministerie verdenkt de Curaçaoënaar Giovanni van I., die vorig jaar wegens drugshandel en witwaspraktijken is veroordeeld, ervan dat hij de in april afgetreden minister van Justitie Ben Komproe heeft omgekocht.

De FOL zat als grootste politieke partij sinds augustus vorig jaar in de Antilliaanse regering. Dit kabinet, onder leiding van Mirna Louisa-Godett, de zus van politiek leider Anthony Godett, kwam vorige maand ten val. Inmiddels wordt op de Antillen gewerkt aan een nieuw kabinet, zonder de FOL.

Begin mei deed justitie huiszoeking in de cellen van Giovanni van I. en zijn advocaat Lesly F. Ook de cel van de eind vorig jaar wegens corruptie veroordeelde FOL-topman Nelson Monte werd doorzocht. Een week later vonden invallen plaats in de woningen van Komproe en zijn ambtelijk adviseur en in het departement van Justitie.

De zoekingen leverden volgens justitie onder meer nadere informatie op over pogingen van Komproe om Giovanni van I. en Lesly F. vervroegd in vrijheid te stellen. Komproe blijkt vlak voor zijn aftreden de procureur-generaal opdracht te hebben gegeven om daarvoor te zorgen.

Van I. is vorig jaar veroordeeld tot twaalf jaar cel, zijn advocaat tot zes jaar en negen maanden. Vorige week heeft de Hoge Raad in Den Haag die vonnissen bekrachtigd.

Ook een reeks door Komproe ondertekende brieven, waardoor honderden Zuid-Amerikaanse prostituees zonder verblijfsvergunning in een bordeel van Giovanni van I. aan de slag konden, maakt deel uit van het corruptieonderzoek. Komproe ondertekende de brieven zonder dat de ministerraad het wist. Het bordeel speelde een rol bij het witwassen van drugsgelden.

Gezaghebber L. Richards-Dindial verklaarde onlangs de door Komproe getekende `vrijbrieven' ongeldig. Daarop spanden de prostituees een kort geding aan tegen de Staat.

Maar premier Mirna Louisa-Godett besloot dat de Staat geen verweer mocht voeren, waardoor het kort geding automatisch zou worden gewonnen. Vervolgens intervenieerde het openbaar ministerie in de procedure, en voerde verweer.

[Vervolg ANTILLEN: pagina 3]

ANTILLEN

Komproe hielp Monte

[Vervolg van pagina 1]

Komproe hielp ook FOL-adviseur Nelson Monte. Die verbleef, na een veroordeling wegens corruptie, sinds vorig jaar zomer in een vleugel van het ziekenhuis in Willemstad. Toen daar geen medische indicatie meer voor was, regelde Komproe dat Monte er ,,op sociale indicatie'' mocht blijven, en niet naar de gevangenis hoefde. Justitie moest naar de rechter stappen om af te dwingen dat Monte alsnog naar de gevangenis ging. Deze affaire bracht Komproe in april ten val. De andere coalitiepartijen zegden het vertrouwen in hem op.

Komproe poogde ook al in te grijpen in een strafrechtelijk onderzoek tegen zijn broer H. Komproe, verdacht van corruptie en valsheid in geschrift. Komproe wilde het onderzoek overdragen aan het onderbezette landelijke rechercheteam van de Antilliaanse politie. Die opzet mislukte, het onderzoek naar zijn broer werd voortgezet.

Zaterdags Bijvoegsel:

pagina 35

    • Jos Verlaan
    • Joep Dohmen