Donner wil geen loslopende tbs'ers

Minister Donner (Justitie) wil dat politie en justitie actief achter ontsnapte tbs-gestelden aangaan. De bewindsman wil ook onmiddellijk opheldering over het aantal tbs'ers dat momenteel voortvluchtig is. De bewindsman zei dit gisteren in Brussel waar hij een bijeenkomst over de aanpak van criminaliteit en terrorisme bijwoonde. ,,Ik wil een pinksterweekeinde zonder loslopende tbs'ers'', vertelde hij.

Donner reageerde daarmee op het bericht dat een tbs'er die voor moord is veroordeeld, deze week ontsnapte. De man vluchtte uit de sociale werkplaats van de Amsterdamse vestiging van de kliniek Flevo Future. Hij zat daar vast voor de moord op een sigarenhandelaar uit Amsterdam-Oost in 1993. Gisteravond heeft de politie de man in Amsterdam aangehouden.

Donner zei in Brussel dat hij gisteren een brief heeft gestuurd naar alle hoofdofficieren van justitie met de opdracht voortvluchtige tbs'ers direct actief op te sporen. Tot nu toe is het in Nederland standaard dat een tbs'er die niet van verlof terugkeert op ,,de telex'' komt en wordt aangehouden als hij wordt gesignaleerd. Het actief achter voortvluchtigen aanjagen heeft geen prioriteit.

Donner had afgelopen week in de Tweede Kamer aangekondigd dat hij in het geval van ontsnapte tbs'ers de bevoegdheden van politie snel zal verruimen, zodat de agenten bijvoorbeeld telefoons kunnen tappen en huiszoeking kunnen doen. Hij bereidt een wetswijziging voor. Verder wil Donner een centraal informatiepunt waar voortvluchtige tbs'ers in komen. Nu raken hun gegevens ondergesneeuwd in een kwart miljoen gegevens van andere personen.

Gisteren meldde het openbaar ministerie in Utrecht dat de politie afgelopen donderdag in Heerlen een voortvluchtige tbs'er heeft opgepakt die op 21 mei niet was teruggekeerd in de tbs-kliniek Flevo Future in Utrecht. Bij het zoeken naar de man zette de politie ruimere opsporingsmiddelen in, omdat de tbs'er door anderen is geholpen bij zijn vlucht. Overigens, ook de man die onlangs een Chinees meisje uit Eibergen ontvoerde zat vast in deze kliniek en keerde niet terug van verlof.