De lezer schrijft over het vermelden van de naam van een slachtoffer...

Met ontzetting heb ik het artikel over het Chinese meisje gelezen. NRC Handelsblad, en ook alle overige Nederlandse dagbladen, hebben de naam van het Chinese ontvoerde meisje gepubliceerd en tegelijkertijd bericht dat zij verkracht was. Hiermee is de privacy van het meisje nu zodanig geschaad dat dat ongetwijfeld ernstige gevolgen zal hebben voor het verdere herstel van de fysieke maar vooral de psychologische schade die zij onherroepelijk heeft opgelopen als gevolg van het wrede delict.

Wat gaat er in de hoofd van de redactie om, vraag ik me zo af. Dit is nieuws, snel publiceren, misschien zijn we eerste? Wordt er alleen maar hard en zakelijk met de ANP-berichten omgegaan, alsof het zuiver feiten zijn? Wordt er aan voorbijgegaan dat nieuwsberichten vaak over mensen gaan, waar je misschien voorzichtig mee om moet gaan? Werken er alleen maar mannen in uw team? Was u in slaap gevallen? Had u een borreltje op?

Ik kan niet geloven dat er zo slordig en nonchalant wordt omgegaan met de gegevens van een 13-jarig kind, dat nog een heel leven nodig zal hebben om deze wreedzaamheden te verwerken, vergeten zal zij ze nooit. En gezien het feit dat de gehele Nederlandse bevolking ook op de hoogte is gebracht, zal haar die kans ook niet worden gegund.

    • P.M. Ellerbroek