Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De algemene vrouw

Beyoncé Knowles wordt steeds meer een algemene vrouw. Toen ze een jaar of zes geleden haar carrière als een van de drie leden van het arrenbie-trio Destiny's Child begon, was ze een lieflijk zwart Amerikaans meisje van zeventien. Maar sinds ze zich heeft losgemaakt van Destiny's Child, en nu alweer jaren een succesrijke solocarrière heeft, is ze steeds minder zwart geworden. Vaak neemt ze in haar videoclips verschillende gedaanten, alsof ze gestalte wil geven aan Chaka Khans hit uit de jaren tachtig `I'm every woman'. Maar haar geliefdste hoedanigheid is die van lichtbruine, rasloze vrouw met lang sluik blond haar.

Ook in haar nieuwste clip `Naughty Girl' is Beyoncé Knowles niet alleen te zien in verschillende jurken en met verscheidene kapsels, maar vooral weer als een algemene vrouw zonder specifieke eigenschappen. Dit keer is ze in een nachtclub en zingt ze ons toe dat ze ons `ondeugende meisje' wil zijn, waarbij ze er door haar weinig verhullende jurken en striptease geen misverstand over laat bestaan wat ze daarmee bedoelt. De begeleidende muziek van `Naughty Girl' is al net zo algemeen als de verschijning van Beyoncé: ze zingt een retroflard uit de oude Donna-Summerhit `Love To Love You' en er zijn regelmatig elektronische Arabische klanken te horen.

Het succes van Knowles is zo groot dat het op MTV inmiddels wemelt van de `generieke' vrouwen, zoals modieuze critici ze zouden noemen. Het verst in het kopiëren van Knowles gaat Christina Milan, een Amerikaanse met Cubaanse ouders die met haar 23 jaar precies even oud is als Knowles. Als je Milans clip `Dip It Low' ziet, denk je even dat dit de nieuwste clip van Knowles is. Weer zien we zo'n algemene vrouw in allerlei blote jurken en te kleine pakjes met haar vriendinnen dansen temidden van mannen in maatpakken. Zelfs de muziek van `Dip It Low' lijkt op die van `Naughty Girl' – alleen zijn de Arabische klanken van Knowles vervangen door Chinese.

Het enige echte verschil is dat Milan iets verder gaat in de exploitatie van haar prachtige lichaam, net zoals `Dip It Low' iets meer ranzigheid belooft dan `Naughty Girl'. Bijna naakt wentelt Milan zich langdurig in de modder om tenslotte, druipend en wel, door een halfnaakte, gespierde man boven zijn hoofd te worden getild. Maar zelfs bemodderd blijft Milan wat ze is: een minutieuze kopie van Knowles, een mooie `Frau ohne Eigenschaften'.