Dawkins 5

Frank de Greef schrijft zich te ergeren aan de kwaliteit van de stukken van de wetenschapsjournalisten van NRC (brief Dawkins 2, W&O 16 mei). Maar enige zelfkritiek zou De Greef sieren. Zo stelt hij dat een bepaalde zin van Dawkins door geen mens gesnapt wordt (ook niet door de journalist): `Met dat boek wilde ik juist verklaren hoe het menselijk altruïsme voortkomt uit egoïstische genen. Altruïstische genen bestaan niet, maar een egoïstisch gen kan wel degelijk altruïstisch gedrag programmeren op een hoger niveau'. Ik vermoed dat de journalist het wel snapt. Van Dawkins zelf weet ik vrij zeker dat hij het snapt. Ik snap het (volgens mij althans) ook. En ik erger me er ook niet aan. Daarmee is het bewijs geleverd dat De Greef er naast zit met zijn stelling dat geen mens het snapt.

    • Ron Schipper Diemen