Cunego koerst na etappewinst af op eindzege in Giro

De Italiaanse wielrenner Damiano Cunego heeft een voorschot genomen op de eindzege in de Ronde van Italië. Met zijn overwinning in de achttiende etappe verstevigde de drager van de roze trui gisteren zijn leidende positie in het algemeen klassement. De Giro eindigt morgen in Milaan.

Cunego reed in de laatste meters weg uit de kopgroep en kwam alleen over de finish. Hij behaalde zijn vierde ritzege van deze ronde. De Oekraïner Gontsjar, tweede in het klassement, eindigde op vijf seconden als derde. De Italiaan Gilberto Simoni verloor tien seconden op Cunego, die nu 1.31 minuut voorsprong heeft op Gontsjar en 3.07 op Simoni.

,,Mijn droom om de Giro te winnen is nog niet uitgekomen'', bleef de ritwinnaar na afloop bescheiden. ,,Er zijn nog steeds twee dagen te gaan en de rit van zaterdag is misschien wel de zwaarste. Het is nog te vroeg om feest te vieren.''

Cunego doorstond gisteren zijn voorlaatste test in de koninginnerit over 118 kilometer van Cles naar Bormio met glans. Vandaag staat de laatste bergetappe op het programma. Hierin zou zijn eerste eindzege in de Giro nog in gevaar kunnen komen. Maar de 22-jarige renner liet de afgelopen weken al meerdere malen zien in uitstekende vorm te verkeren. Met zijn optreden gisteren reed hij zich definitief uit de schaduw van zijn kopman en titelverdediger Simoni.

Simoni probeerde het nog wel. Op de tien kilometer lange slotklim, met een hoogte van 1938 meter, deed hij pogingen Cunego te lossen om iets van zijn achterstand terug te winnen. Maar de leerling verdween niet ver uit het wiel van de eindwinnaar van 2001 en 2003. Met een versnelling reed hij in de laatste meters weg van Simoni. ,,Mijn taak is om te winnen en als ik de kans krijg dan pak ik hem'', zei Cunego. ,,Gilberto heeft geprobeerd aan te vallen op de laatste klim en ik heb hem geholpen door de achtervolgers af te stoppen. Maar toen hij werd teruggepakt, ben ik zelf gegaan.''

Simoni leek de actie van zijn teamgenoot na afloop niet te waarderen en maakte zich direct na de finish uit de voeten. ,,Ik heb niet met hem gesproken en weet niet waarom hij boos is. Het belangrijkste is dat Saeco heeft gewonnen vandaag'', zei de ritwinnaar.

De Belg Tom Steels heeft de tweede etappe van de Ronde van Luxemburg gewonnen. De renner van de wielerploeg Landbouwkrediet won na een rit over 182 kilometer tussen Wasserbillig en Leudelange de massasprint. De Nederlanders Jans Koerts en Bert Hiemstra eindigden in de sprint als vierde en vijfde.