Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Collectie Büch in musea

Het Letterkundig Museum in Den Haag gaat het literaire archief van wijlen Boudewijn Büch beheren. Ruim honderd objecten uit de nalatenschap van de in november 2002 overleden schrijver, televisiemaker en verzamelaar gaan naar Teylers Museum in Haarlem. Aan het archief zijn honderden e-mails en brieven toegevoegd die het televisieprogramma Barend en Van Dorp had ontvangen naar aanleiding van het overlijden van Büch.

Sotheby's in Amsterdam zal de overige collectie veilen en de bibliotheek van Büch gaat onder de hamer bij veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem, zo heeft vereffenaar Th.R. Bremer donderdag laten weten. Het persoonlijke literaire archief van tien strekkende meters bestaat onder meer uit jeugdgedichten in handschrift uit de jaren zestig, dagboeken, agenda's en reisjournaals.

Teylers Museum exposeert de boeken, prenten en andere voorwerpen, die samen een representatief beeld vormen van de verzamelingen van Büch, van 5 februari tot en met 8 mei 2005. Ook zijn beroemde botje van de uitgestorven dodo en een door Andy Warhol gesigneerd portret van zanger Mick Jagger van de Rolling Stones zijn dan te zien.

Sotheby's zal op 22 september kunstwerken, memorabilia over Goethe, Napoleon, Jagger en Elvis Presley en wetenschappelijke instrumenten uit de collectie van Büch veilen. Dat gebeurt onder de titel Schatkamer van een wereldreiziger. Ook alle meubels en siervoorwerpen uit het woonhuis, de bibliotheek en studeervertrekken van Büch en zijn grote muziekverzameling komen onder de hamer.

Bubb Kuyper zal de bibliotheek van Büch, die circa 100.000 werken omvat, over een periode van drie jaar vanaf november veilen in thematisch geordende veilingen. Bekenden van Büch zullen de bijbehorende catalogi voorzien van inleidingen op zijn leven en werk. Het huis van Büch aan de Keizersgracht in Amsterdam is inmiddels ontruimd en zal worden verkocht via een makelaar.