Chocolade-mousse

Vandaag het majestueuze chocoladedessert. Allereerst de mousse. Die wordt in Frankrijk vaak met crème fraîche gemaakt, in Nederland meestal met slagroom. Er zijn tegenwoordig salmonellavrije eieren te koop. U kunt natuurlijk ook uw toevlucht nemen tot fabrieksmousse. Smelt de in stukjes gebroken chocolade in een hittebestendige kom boven heet water. Iets af laten koelen. Klop de crème fraîche met een mixer luchtig. Klop de eieren met de suiker in 5 minuten tot een dikke, luchtige massa en klop er dan de chocolade door. Spatel de crème fraîche door de massa. Laat de mousse minstens twee uur opstijven in de koelkast.

Voor de saus: Breng de melk met het opengesneden vanillestokje aan de kook en laat de melk 10 minuten trekken op laag vuur. Klop intussen in een kom de dooiers met de suiker en de maïzena tot een romig mengsel in ongeveer 5 minuten. Vis het stokje uit de melk, schraap het zwarte merg eruit en roer dit door de melk. Roer de melk door het eimengsel en giet dit terug in de pan. U kunt nu twee kanten op. Het veiligst is om het eimengsel te verwarmen boven een pan heet water tot u een lichtgebonden saus hebt. Sneller is om de pan op de laagste stand van het vuur te zetten en het mengsel constant te roeren tot de saus gebonden is. De saus mag niet koken, want dan krijgt u roerei. Haal de saus van het vuur en roer er de crème fraîche door. Af laten koelen onder nu en dan roeren. Schil de sinaasappels dik en snijd de parten tussen de vliezen uit. Dan is het tijd om te serveren. Schep op elk bord met twee lepels een ovaal of bol chocolademousse. Leg hier een chocoladekoekje op of bij. Verdeel saus en partjes sinaasappel over de borden. Schep er een bol chocoladesorbet bij en garneer die met gekonfijte sinaasappelschil. Drink er een glaasje Grand Marnier bij. Een eventueel restant chocolademousse dient u binnen twee dagen te eten.

Ingrediënten:

200 gram pure chocolade (70-72% cacao)

250 gram crème fraîche

2 verse eieren

70 gram suiker

Vanillesaus:

2 deciliter melk

1 vanillestokje

2 verse eierdooiers

50 gram suiker

1 theelepel maïzena

1 eetlepel crème fraîche of room

3 handsinaasappels

    • Annelène van Eijndhoven