Bacon-and-eggs aan de Turkse kust

Carolien Roelants ging Willem-Alexander en Máxima voor naar Turkije. Zij genoot van de rust in Marmaris zolang ze zwembad en karaoke-show wist te ontwijken.

Waar ter wereld buiten Engeland is het Engelse ontbijt zo populair als in de Turkse badplaats Marmaris? REAL bacon, eieren, bonen, tomaten, toast, roept ieder terras de voorbijganger toe. Hier voor twee pond, daar voor 50 pence minder. In Turkse toeristenoorden hoeft de buitenlander zich niet te vermoeien met de ingewikkelde hoofdrekensom naar de lira waarvan er nu zo'n 3 miljoen in een pond gaan en 1,9 miljoen in een euro. Op het moment dat de euro in de eurolanden van kracht werd, werd hij ook in Turks toeristenland ingevoerd.

Marmaris trekt dus behalve de overal tegenwoordige Nederlanders en een paar Scandinaviërs vooral Engelsen en Schotten aan, en dan met name het tattoo-exemplaar en zijn gezin. Neem in ons appartementenhotel de Viking, zo bijgenaamd naar zijn gelijkenis met de Engelse darter Andy The Viking Fordham, King of the World. Hij houdt van regelmaat. Na de bacon-and-eggs op een van de talrijke terrassen in de buurt zijn de Viking, zijn uitgedijde witte vrouw en hun twee bleke kinderen van 12 en 14 jaar steevast bij het felblauwe zwembad van het hotel te vinden. De zee is tien minuten lopen weg, maar de Viking en de meeste andere gasten prefereren het zwembad, waar de stoelen gezellig dicht op elkaar staan en het Turkse personeel de stemming erin houdt door gillende aanliggenden het water in te trekken. Zoals in alle andere hotels zorgen pooltafels voor ontspanning. Het bier vloeit al vroeg en de kinderen van de Viking drinken mee. Het 12-jarige meisje zwalkt aan het eind van de middag dronken door het hotel; haar broer is alleen maar ziek.

PREMIER LEAGUE VOETBAL

's Avonds staat overal in Marmaris sirloin steak op het menu en zondags natuurlijk roastbeef, met mush peas en carrots. De restaurants heten dan ook de Lincolnshire Hot (S)Pot of George and Dragon. De voetbalwedstrijden van de Premier League zijn rechtstreeks te volgen bij de steak. Hey girls, lokken de gelikte Turkse jongens die elke zaak in dienst heeft om klanten aan tafel te krijgen, kom je bij ons aan de bar Sky Sport's kijken?

Je kan je ook onttrekken aan deze manier van vakantievieren. Dan koop je 's ochtends in een van de talrijke süpermarkets wat Turkse broden en tomaten en die eet je met in een van de kleine speciaalzaakjes in het centrum van Marmaris gekochte witte kaas in de zon op het balkon van je appartement. Daarna ligt de wereld open. Voor de luie toerist zijn er de reisbureautjes die zich overal opdringen met de ALLERgoedkoopste dagtrips – een bezoek aan het vlakbijgelegen Griekse eiland Rhodos, een busreis naar de antiquiteiten van Ephesus of gewoon een boottocht met barbecue en drank inbegrepen. Zó goedkoop, beautiful ladies, vertel het mijn concurrent niet, want die komt me afmaken! Doe dat maar wel en probeer zo de prijs omlaag te onderhandelen.

MODDERBADEN

De houten boten die deze trips maken, getooid met verrassende namen als Scheveningen en Zandvoort, liggen in een lange rij afgemeerd langs de Kordon Kaddesi, en het is ook mogelijk daar rechtstreeks te boeken. Maar als je bij voorbeeld naar het toeristenplaatsje Dalyan wilt, dat ook bezocht kan worden als onderdeel van een dagtrip te water, is het veel goedkoper de bus te nemen, zo verried een Engelse schippersvrouw. Bovendien kan je daar doen wat jij wilt, en niet wat de reisorganisatie beter uitkomt. Kaartjes zijn te koop om de hoek van de grote luxe supermarkt Tansas, waarvandaan een minibus naar het busstation pendelt. Daar gaat de één maat grotere bus naar Ortaca, anderhalf uur verderop, vanwaar de minibus naar Dalyan rijdt. In totaal vergt een enkele reis twee uur en 5,5 miljoen lira.

Dalyan, dat veel kleiner en rustiger is dan Marmaris, ligt aan een riviertje dat de zee verbindt met een binnenmeer. Je kan er voor weinig geld een boot huren met alleen je eigen gezelschap en bijvoorbeeld de modder- en zwavelbaden aan het meer opzoeken. In de afgelopen meivakantie was daar bijna niemand en het uitzicht over het meer werd door geen toerist geschonden.

Terug in Marmaris is er misschien nog wel tijd voor een duik in zee – strandstoelen waren althans in deze periode gratis – en anders moet er een restaurant worden gezocht. Natuurlijk zijn er overal toeristenrestaurants, ook Hollandse die zich met tomatensoep en appeltaart met Douwe Egbertskoffie aanprijzen, maar in het centrum zijn in de zijstraatjes van de toeristenroutes met een beetje moeite ook echte Turkse eethuizen te vinden. In deze Lokantasi wijs je aan wat je wilt eten. De gerechten zijn vaak heel goed en kosten doorgaans niet eens de helft van wat voor de gammonsteak of lambchops wordt gevraagd.

SLANGENDANSERS

Op de wandeling terug is al van verre de muziek te horen die in het hotel de boel oppept. De bar bij het zwembad wil ook nog wel wat omzet en daartoe wordt elke avond een amusementsprogramma afgewerkt. Vanavond is er de crazy stuntman die vuur eet, NOT 2 BE MISSED! en morgen een Turkse buikdanseres of een competitie karaoke. De naburige hotels werken een soortgelijk programma af, en de slangendansers van vandaag zijn morgen aan de overkant te zien. De begeleidende muziek staat overal zo hard mogelijk: Abba schettert het linkeroor in terwijl house van rechts binnenbonkt. Midden in het hoofd komt het tot een frontale botsing.

Om middernacht gaat alle muziek uit. Onder het open slaapkamerraam feesten de Viking en zijn vrienden nog een paar uurtjes door.

    • Carolien Roelants