Arbeidsvitaminen

De lezers van de Achterpagina kiezen de Top 20 van klassieke popnummers.

De Top 20 van klassieke popnummers die iedere westerling moet kennen, zal wel weer ,,een lijst worden met Bohemian Rhapsody, Stairway To Heaven, Child In Time, Hey Jude, Angie en iets vreselijks van Supertramp'', schreef Jaap Deinema in zijn toelichting op zijn Top 5. Hij heeft deels gelijk gekregen. Sommige door hem genoemde nummers staan inderdaad in de Top 20.

Maar niet alle inzenders van Top Vijven hebben zoveel Arbeidsvitaminen tot zich genomen, dat ze zijn gaan geloven dat `Child In Time' van Deep Purple werkelijk een klassiek, invloedrijk nummer uit de popgeschiedenis is. Supertramp werd zelfs maar één keer genoemd, al stond daar wel tegenover dat een ander niet door Deinema genoemd maar minstens zo betreurenswaardig incident uit de popgeschiedenis, `A Whiter Shade Of Pale' van Procol Harum, wel hoog in de Top 20 is geëindigd.

De hitlijst telt enkele kleine verrassingen. Het allerverrassendst is de twintigste plaats voor `Teenage Kicks', een nummer van de Ierse punkgroep The Undertones dat nooit een hit is geweest in Nederland. Een andere verrassing is dat The Beach Boys, die vorige week als derde eindigden in de Top 20 van belangrijkste popgroepen die op basis van dezelfde 226 inzendingen was samengesteld, nu in de Top 5 van klassieke nummers met maar liefst twee nummers zijn vertegenwoordigd. Natuurlijk was te verwachten dat `Good Vibrations' in de Top 5 zou komen, maar niet dat er nóg een Beach Boys-nummer zo hoog zou eindigen.

De twee weken geleden in de oproep uitgesproken verwachting dat de meeste nummers uit een Top 20 van klassieke popnummers vooral uit een ver verleden afkomstig zouden zijn, is door de inzendingen van de NRC-lezers bevestigd. Het jongste nummer in de Top 20, `Smells Like Teen Spirit' van Nirvana, is alweer dertien jaar oud. Vijftien jaar house en dance hebben volgens de inzenders niets klassieks opgeleverd: de Nederlandse dj Tiësto mag dan wereldberoemd zijn en onlangs zelfs geridderd, hij werd niet één keer genoemd. Ook hiphop is volgens de NRC-lezers niet klassiek: een enkeling noemde Grandmaster Flash, Sugar Hill Gang en Public Enemy, maar boze gangsta-rappers zijn genegeerd.

Voor de NRC-lezers zijn de jaren zestig het klassieke tijdperk van de popmuziek: 11 van de 21 nummers van de Top 20 zijn afkomstig uit deze tijd. ,,Inderdaad, na de jaren zestig is het een aflopende zaak'', schreef Peter Verhaak bij zijn inzending. Hij spreekt namens vele NRC-lezers, zoals blijkt uit de Top 20 van klassieke popnummers:

1. (I Can't Get No) Satisfaction (1965) The Rolling Stones (22 keer genoemd); 2. Good Vibrations (1966) The Beach Boys (21); 3. What's Going On (1972) Marvin Gaye (16); 4. God Only Knows (1966) The Beach Boys (15); 5. Bohemian Rhapsody (1975) Queen (14); 6 en 7. Like A Rolling Stone (1965) Bob Dylan en Sympathy For The Devil (1973) The Rolling Stones (13); 8. A Whiter Shade Of Pale (1967) Procol Harum (12); 9. Hotel California (1977) The Eagles (11); 10-13. Smells Like Teen Spirit (1991) Nirvana; Strawberry Fields Forever (1967) The Beatles; Hey Joe (1967) en All Along The Watchtower (1968) beide Jimi Hendrix (10); 14-15. She Loves You (1964) The Beatles en House Of The Rising Sun (1964) The Animals (9); 16-19. My Generation (1965) The Who; Sex Machine (1970) James Brown; Heartbreak Hotel (1956) en Jailhouse Rock (1957) beide Elvis Presley (8); 20-21. Teenage Kicks (1978) The Undertones; Stairway To Heaven (1971) Led Zeppelin (7).

Een uitgebreide lijst van genoemde nummers is te vinden op www.nrc.nl. Hier ook: `coole' films, boeken en uitstapjes.

    • Bernard Hulsman