Allawi gaat regering van Irak leiden

De Iraakse regeringsraad heeft gisteren een van zijn eigen leden, de shi'iet Iyad Allawi, aangewezen als premier van de nieuwe interimregering die op 30 juni de macht overneemt van de Amerikanen. De interimregering blijft tot uiterlijk januari 2005 aan.

De regeringsraad maakte zich ook op een – grotendeels ceremoniële – president en twee vice-presidenten aan te wijzen, zo zeiden leden van de raad gisteren in Bagdad. De speciale afgezant van de Verenigde Naties die het proces van regeringsvorming in Irak leidt, Lakhdar Brahimi, verwelkomt Allawi's nominatie, aldus zijn woordvoerder.

Volgens de officiële procedure worden de leden van de komende interimregering geselecteerd door de regeringsraad in samenwerking met de Amerikaanse en Britse bezettingsautoriteiten en in consultatie met de VN-gezant. Amerikaanse functionarissen hadden even daarvoor gezegd dat er nog geen consensus was over een premier. ,,Het is niet een kwestie of hij Brahimi's keuze is of niet'', aldus een Amerikaanse zegsman in Washington. ,,De vraag is, wie is de persoon die het werk aan kan en met wie iedereen kan instemmen? We zijn er nog niet.''

De neuroloog en rijke zakenman Iyad Allawi was een hoge functionaris van Saddam Husseins Ba'ath-regime. In de jaren zeventig keerde hij zich tegen Saddam en vluchtte hij naar het buitenland. Daar richtte hij het Iraaks Nationaal Akkoord (INA) op, een oppositiegroep waarin veel ex-Ba'ath-functionarissen en gevluchte hoge militairen politiek onderdak vonden. Allawi en het INA genoten tijdens hun Londense ballingschap de steun van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, de CIA en de Britse inlichtingendienst MI-6. Daartegenover steunde het Pentagon de onlangs in ongenade gevallen ballingenleider Ahmed Chalabi, die door zijn Amerikaanse aanhangers als nieuwe leider van Irak werd gezien. Volgens opiniepeilingen in Irak heeft geen van de vroegere ballingen die na Saddams val naar Irak zijn teruggekeerd, inclusief Allawi en Chalabi, steun bij de bevolking.

Volgens een medewerker van Allawi heeft diens nominatie te maken met de verslechterende veiligheidssituatie in Irak. De leden van de regeringsraad waren volgens hem van mening dat hij het best in staat is om deze het hoofd te bieden omdat zijn partij zo veel vroegere hoge militairen telt. Een neef van Allawi, Ali, is op dit moment minister van Defensie, zoals zovele leden van de door Amerika benoemde regeringsraad verwanten op hoge posten hebben neergezet. Het is onzeker of Ali Allawi ook van de nieuwe regering deel zal uitmaken.