Aankomend hondenbezitter kiest dier dat op hem lijkt

Rashonden lijken op hun baasjes omdat aankomende hondenbezitters een dier uitzoeken dat op hen zal gaan lijken. Bij een rashond weet de koper beter hoe de pup er later uit zal zien dan bij een vuilnisbakkenras (Psychological Science, mei 2004).

Onderzoekers van de universiteit van Californië vroegen zich af of de onbewezen stelling dat baasjes op hun honden lijken een kern van waarheid bevat. En indien honden werkelijk op hun baasje lijken, komt dit dan door selectie van de baas of gaan honden en bazen steeds meer op elkaar lijken naar mate ze langer bij elkaar zijn? Dit laatste fenomeen, convergentie, is beschreven bij echtparen die na vijfentwintig jaar huwelijk meer op elkaar lijken dan toen ze net het huwelijksbootje in gestapt waren.

De onderzoekers togen met een camera naar drie verschillende hondentoiletten in parken in San Diego, Californië. In totaal werden 45 honden (25 rashonden en 20 vuilnisbakkenras-honden) en hun baasjes, apart op de plaat gezet. Een voor een kregen 28 psychologiestudenten foto's te zien van een baasje, van diens hond en van een andere hond uit het park. De goede link tussen baasjes en niet-rashonden werd maar in 7 van de 20 gevallen gelegd. Rashonden werden significant vaker, in 16 van de 25 gevallen, door de psychologiestudenten aan het correcte baasje gekoppeld.

Waarop de studenten hun oordeel baseerden dat hond en baas bij elkaar hoorden, is onduidelijk. Overeenkomsten bij hond en baas als langharigheid, grootte en aantrekkelijkheid leidden er niet toe dat ze vaker correct gelinkt werden. De onderzoekers concluderen dat baasjes een hond nemen waarvan ze verwachten dat hij op hen zal lijken. En bij rashonden is beter te voorspellen dan bij vuilnisbakjes hoe de pup er als volwassen hond uit zal zien. Op www.honden-rassen.pagina.nl/ valt te lezen dat de labrador `een toegewijde, zich aanpassende metgezel' is. De beagle blijkt lastiger: `Een eigenwijze hond die moeilijk alleen kan blijven, bezint eer ge begint!', aldus de Nederlandse Beagle Vereniging. Nog nooit was psychologie zo makkelijk: wie de rashond kent, kent de baas.

    • Nienke van Trommel