Wilmotte wordt expositie-architect voor Rijksmuseum

Jean-Michel Wilmotte uit Parijs is gekozen als expositie-architect voor Het Nieuwe Rijksmuseum. Dat heeft het Rijksmuseum vanmiddag bekendgemaakt. Het bureau Wilmotte & Associés S.A. werd voorgedragen op basis van een Europese aanbesteding aan de opdrachtgever, bestaande uit het Rijksmuseum, het Ministerie van OCW en de Rijksgebouwendienst. In totaal waren zeven architecten gevraagd een visie te geven op de inrichting. Wilmotte zal nauw gaan samenwerken met de Spaanse architecten Cruz y Ortiz, die als hoofdarchitecten verantwoordelijk zijn voor de grootste vernieuwing in de geschiedenis van het museum.

De selectiecommissie koos Wilmotte vanwege zijn overtuigende visie, waarbij de geringe mate van interventie in de architectuur van zowel Cuypers als van Cruz y Ortiz de doorslag gaf. De Fransman is internationaal bekend door de inrichting van vele zalen in het Louvre, zoals recentelijk de afdeling `Les arts premiers'. Daarnaast is hij onder meer verantwoordelijk voor de inrichting van het museum van Islamitische kunst in Qatar, het museum van beeldende kunst in Zuid Korea en het Musee Hennessy in Cognac. Volgens de voorzitter van de selectiecommissie Ronald de Leeuw (hoofddirecteur Rijksmuseum) is Wilmotte een virtuoos op het gebied van vitrines. Zijn opgave is samenhang aan te brengen in de presentatie van de kunstwerken door middel van vitrines, piëdestals, verlichting en specifiek aanvullend meubilair.