VERDER VERSCHENEN

Zo vlak voor het begin van de Maand van het Spannende Boek is de stroom nieuwe thrillers nog overvloediger dan in de rest van het jaar. Tussen de tientallen nieuwe boeken bevinden zich de gebruikelijke briljantjes, waarvan Tokio van Mo Hayder (Luitingh-Sijthoff, 400 blz. €18,95) een van de opmerkelijkste is. Hayder richtte haar blik op de gruwelijkheden die de Japanners in 1937 in het Chinese Nanking begingen en gebruikte dat als achtergrond voor een verhaal over een seriemoordenaar in het Tokiose nachtleven.

Een meisje vergist zich in rugzak en sjouwt vervolgens met vier kilo coke rond, et cetera. Laura uit Rimini (Serena Libri, 122 blz. €12,75), een screwball comedy-noir van de Italiaanse thrillerauteur en veelkunner Carlo Lucarelli doet bij vlagen denken aan Tim Krabbés Het gouden Ei. Een kleine roman met soms briljante schrijfkunst.

`De regen valt neer als scherven ijzer, hard en snel en gemeen.' Ziedaar de pittige schrijfstijl van Catherine Sampson. Uit beeld, Sampsons debuut (Archipel, 301 blz. €17,95), draait rondom Robin Ballantyne, journaliste en alleenstaande moeder en speelt zich af op het snijvlak van (de Britse) politiek en journalistiek.

    • Gert Jan de Vries