Tuxedomoon

Al een paar jaar werken ze voorzichtig weer samen, de mannen van jaren-tachtig-avantgarde-paradepaardje Tuxedomoon. De remixen die DJ Hell van enkele stokoude nummers maakte wakkerden de belangstelling voor de groep sterk aan. Nu is er een nieuw album, met enige inbreng van jonge geestverwanten als Hell, Tarwater en John McEntire. Cabin In The Sky klinkt alsof de groep de fakkel heeft opgeraapt waar die rond 1987 is blijven liggen. Ouderwetse Tuxedomoon dus, zonder dat de muziek gedateerd klinkt.

De Europese inslag in het werk van de Amerikaanse groep die de Nederlandse trompettist Luc van Lieshout in de gelederen heeft, ooit in Rotterdam gevestigd was, jaren in Brussel woonde en deze cd in Italië opnam, is nog steeds sterk aanwezig. Viool, trompet, abstracte elektronische vegen en, af en toe, een ouderwets stug doortikkende drumcomputer vormen de bedding voor poëtische, beeldende muziek en melancholieke zangpartijen vol flarden Frans en Italiaans. Tuxedomoon treedt op 3 juni op in Paradiso te Amsterdam

Tuxedomoon: Cabin In The Sky (Cramboy, distr. Coast To Coast)

    • Jacob Haagsma