Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de bezuinigingen bij het gevangeniswezen en de vraag hoe dat moet gebeuren. Verder een portret van de Irakees Ahmed Chalabi, architect van de tweede Golfoorlog en lid van de huidige overgangsregering in Irak. Ned.2, 18.20-19.10u.

Nova. De VVD-ministers Sybilla Dekker (VROM), Karla Peijs (Verkeer en Waterstaat) en GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema discussiëren over 1 jaar kabinet-Balkenende, economie en milieu. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Factor: Reizen voor het goede doel. De Nederlandse reisindustrie lijkt een nieuw gat in de markt te hebben gevonden: geheel verzorgde reizen naar verre oorden, waar behalve vertier vrijwilligerswerk in de vorm van een schooltje verven wordt geleverd. Een gezelschap dat een reis naar Guatemala heeft geboekt wordt gevolgd. Zit de bevolking te wachten op dit soort hulp? Ned.1, 22.38-23.02u.

AMUSEMENT

Tv-show. Gesprek met oud-premier Ruud Lubbers over o.a. zijn hartproblemen, reactie op zijn benoeming en Helmut Kohl die hem afhield van zijn droombaan als voorzitter van de Europese Commissie. De gesprekken werden gehouden een paar dagen voor alle commotie over zijn billenknijperij ontstond. Verder een portret van pianiste/entertainer Pia Beck. Ned.2, 21.35-22.30u.

Op reis met Felderhof. Tweede deel van een persoonlijk reisverslag van een avontuurlijke tocht door de Surinaamse bush en het natuurreservaat Trésor in Frans Guyana. Ned.1, 21.53-22.38u.

KUNST

TV3. Freek de Jonge vertelt hoe hij denkt over de rol van Nederland in Irak en zijn nieuwe theatershow. Ned.3, 19.32-20.00u.

Terug naar Oegstgeest. Boekenprogramma met satirische en humoristische invalshoeken behandelt vanavond `ziek zijn'. Met o.a. Rosalie van Woerkom die ruim 130 doktersromans schreef en uitlegt waaraan zo'n roman moet voldoen. Ned.1, 21.02-21.53u.

MUZIEK

Het uur van de Wolf: Cristina Branco. Over de grenzen en vernieuwing van de fado met Michel Schöpping, Cristina Branco en componist/gitarist Custódio Castelo. Schöpping inspireerde Branco tot de cd Cristina canta Slauerhoff met gedichten van J.J. Slauerhoff over Lissabon, de Taag, leven en dood. Ned.3, 21.00-21.50u.

FILM

The Net (Irwin Winkler, 1995, VS). Derde regie van producent Winkler volgt in onwaarschijnlijk scenario het stramien van de thriller over de onschuldige eenling, die door anonieme machten achtervolgd en van zijn identiteit beroofd wordt. Sandra Bullock komt als vereenzaamde softwarespecialiste in het bezit van een curieus bestand waarmee praktisch elk groot computersysteem valt te kraken. Net5, 21.35-23.35u., met reclame.

.Lola rennt (Tom Tykwer, 1998, Duitsland). In derde film van Tykwer rent een roodharige Franka Potenta driemaal door Berlijn: steeds om een in levensgevaar verkerende vriend te redden, maar telkens volgens een andere verhaallijn. Aanstekelijke collage van film- en verteltechnieken. Canvas, 22.45-24.00u.

Ébrenjárok/Sleepwalkers (Bence Miklauzic, 2002, Hongarije). Snapshots van hedendaags Hongarije aan de hand van de wederwaardigheden van drie zelfkanterige protagonisten wier paden eindigen in een en dezelfde politiecel. Ned.3, 0.10-1.55u.

.Robocop (Paul Verhoeven, 1987, VS). Overdonderend en succesrijk Hollywooddebuut van de man die ooit Floris regisseerde, over de versmelting van mens en machine: stripachtig geweld, zelden vervelende `special effects' en een satirisch portret van big business. Met Peter Weller, Nancy Allen. SBS6, 0.15-2.05u.

.Ben Hur (William Wyler, 1959, VS). Zie tv-vooraf. Veronica, 0.25-4.05u., met reclame.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van galeriehoudster Marie-José van den Hout in Nijmegen besprekingen van de roman De liefde van de Amerikaanse schrijfster Toni Morrison en de film Anything Else, van regisseur Woody Allen. In het tweede uur schilder Reinier Lucassen over zijn werk met op de rommelmarkt gevonden kitsch-schilderijen. 747AM, 21.02-23.00u.

Jazz op vier. Eerste deel van een concert van de Amerikaanse altsaxofonist Greg Osby met pianist Megumi Yonezawa, bassist Matthew Brewer en Damion Reid op drums. Radio 4, 23.00-24.00u.