Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Skiffeur heeft rib weer op de goede plek

De tegenvallende prestaties van skiffeur Dirk Lippits waren lange tijd niet goed te verklaren. Boosdoener blijkt een losgeraakte rib.

Sinds Dirk Lippits eind 2001 voor de eenmansboot koos, leek hij geregeld onder druk te bezwijken. Hij verspeelde dit jaar de nationale titel, werd vernederd bij de wereldbekerwedstrijden in Polen en verloor een week geleden van onbekende Duitse roeiers. Lippits zou mentaal een watje zijn, klonk het in de roeiploeg. Een scheve rib bleek de atleet echter te hinderen.

Gisteren bereikte Lippits bij de wereldbeker roeien in München de halve finales. Hij verzekerde zich met de overwinning in de voorwedstrijd van een plaats bij de laatste achttien roeiers.

Bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Polen stopte Lippits zeventig meter voor de finish in leidende positie met kramp in zijn linkerarm. Hij weet zijn falen drie weken geleden aan de wind die schuin over de roeibaan blies. Een enkeling nam dat voor waar aan. De roeier was vaker gebroken in de laatste fase van een race. Kwam een tegenstander sterk opzetten, dan gaf Lippits domweg op.

Zaterdag, bij een regatta in Duisburg, kende Lippits de oorzaak van de kramp nog niet. Lippits: ,,Daar lag ik zeven seconde voor op een stel malloten. Na 250 meter had ik zonder moeite al een bootlengte voorsprong. Dan kan opgeven toch geen mentale kwestie zijn? Heel frustrerend. Ik ben fysiek en technisch beter dan ooit. Ik weet dat ik sneller ga dan ooit. Maar je gaat twijfelen. Is iedereen gek of alleen ik? Gelukkig was het heel de wereld.'' Al bij zijn eerste nationale wedstrijd in de skiff, in april 2002, hield hij 200 meter voor het einde meter zijn benen stil. De roeier uit Eindhoven was te diep gegaan en kon geen haal meer maken. Een jaar eerder werd Lippits, toen nog deel uitmakend van de dubbelvier waarmee hij zilver won bij de Spelen van Sydney, bewusteloos afgevoerd. Op de olympische roeibaan van 1972 had Lippits alles gegeven in een zware strijd om het brons. In de laatste 250 meter werd het hem zwart voor ogen. Door de roeier voor hem te volgen, slaagde de krachtpatser erin de twee kilometer te volbrengen. In de skiff werd Lippits gedwongen zijn fysieke vermogen gelijkmatig over de wedstrijd te verdelen. Terugvallen op ploeggenoten bleek in de eenmansboot onmogelijk.

Sinds Lippits bij de WK in 2002 vijfde werd, haalde hij nooit meer de finale van grote regatta's. Begin vorig jaar bleek dat Lippits technisch beter was gaan roeien. Maar bij de WK in Milaan kwalificeerde hij de skiff voor de Olympische Spelen met een teleurstellende negende plaats. Afgelopen winter bedankte hij Geert Cirkel, die uit de dubbelvier was gestapt, voor een avontuur in de dubbeltwee. Lippits hield vast aan de skiff.

Voor zijn trainingen sloot de 26-jarige roeier zich aan bij de lichte vrouwen dubbeltwee. Beide boottypes hebben ruwweg dezelfde snelheid zodat trainingen minder eenzaam zijn. Lippits vroeg verder sponsor DSM om onderzoek naar kleding die de roeiploeg kan wapenen tegen de hitte in Griekenland. Ook bestelde hij een nieuwe boot, speciaal gebouwd voor het verwachte ruwe water van Athene. En met het oog op de Spelen bivakkeerde hij met de vrouwen dubbeltwee een paar weken op hoogte in de Spaanse Sierra Nevada. Voor de vrouwen pakte de voorbereiding goed uit: in Polen won de boot zilver. Lippits werd negentiende.

Pas enkele dagen geleden ontdekten artsen in Utrecht dat een losgeraakte bovenste rib bij hoge belasting een slagader beknelde. Daardoor verdween halverwege de twee kilometer lange wedstrijden de coördinatie uit Lippits' linkerarm. Een manueel therapeut in München duwde de rib terug op zijn plaats. Het herstel duurt naar verwachting twee weken.

Lippits was gisteren zichtbaar opgelucht na zijn geslaagde race, waarin hij bewust een ruime voorsprong had opgebouwd. ,,Het waren niet de ultieme goden waar ik tegen roeide. Mocht er nog wat gebeuren dan had ik nog wat marge'', beredeneerde Lippits. Het is afwachten of hij in de halve eindstrijd andermaal goed presteert. Lippits: ,,Ik heb m'n arm nog niet echt op de proef gesteld.''