Shell spekt ex-top met extra toelage van 800.000 euro

De Koninklijke/Shell Groep heeft tien ex-bestuurders vorig jaar een aanvulling op hun pensioen betaald van in totaal bijna 800.000 euro. Dit meldt het energieconcern vandaag in het jaarverslag over 2003.

Het Nederlands-Britse concern is buitengewoon openhartig in het verslag dat door het schandaal rond de bijstellingen van de `bewezen' olie- en gasreserves veel later werd gepubliceerd dan gebruikelijk. De informatie die Shell geeft gaat hier en daar verder dan wat de Code Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur voorschrijft.

In het verslag meldt Shell voor het eerst dat tien voormalige directeuren flink aanvullingen krijgen bovenop het pensioen dat zij ontvangen van het Shell pensioenfonds. De aanvulling kostte Shell bijna 0,8 miljoen euro vergeleken met 463.000 euro in 2002.

Het hoogste extraatje kreeg Maarten van den Bergh met 146.000 euro. Van den Bergh stapte in 2000 plots op bij Shell en is momenteel topbestuurder bij de Lloyds bank. Ook de oud-topmannen Cor Herkströter en Lo van Wachem krijgen een aanvulling van meer dan 100.000 euro, evenals Henny de Ruiter die 124.000 ontving in 2003.

Shell meldt verder dat het basissalaris van de bestuurders van Koninklijke Olie per 1 juli 2003 met gemiddeld 9 procent steeg terwijl de leiders van de Britse tak – Shell Transport & Trading – er 10 procent bij kregen.

Geen van de bestuurders kreeg over 2003 een bonus uitgekeerd. Deze beslissing werd eerder dit jaar al genomen na de bijstelling van de reserves. In totaal moest Shell de `bewezen' reserves met 23 procent, het equivalent van 4,47 miljard vaten olie, naar beneden bijstellen omdat zij niet voldeden aan de regels van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Door het ontbreken van de jaarlijkse bonus daalde het inkomen van Jeroen van der Veer, sinds begin maart bestuursvoorzitter van de hele groep, van 2,2 miljoen euro in 2002 naar 1,1 miljoen in 2003. De ontslagen topman Sir Philip Watts verdiende vorig jaar een kleine 865.000 pond (1,3 miljoen euro) en de eveneens in maart ontslagen productiechef Walter van de Vijver verdiende 868.000 euro. Het is nog niet bekend óf de vertrokken bestuurders een gouden handruk krijgen en zo ja hoeveel dat zal zijn.

Shell meldde verder dat het pensioen van Rob Routs, lid van de groepsdirectie en chef van de divisie olieproducten, is aangevuld met ruim drie miljoen euro. Routs, nu gestationeerd in Nederland, heeft een groot deel van zijn pensioenrechten opgebouwd in Canada. De commissarissen hebben met deze extra storting het pensioen aangevuld tot het niveau dat hij zou hebben gekregen als hij in de Canada zou zijn gebleven.