Reeks maatregelen PvdA tegen geweld rondom voetbal

De Partij van de Arbeid (PvdA) heeft gisteren een voorstel voor een voetbalwet gepresenteerd. In deze wet zijn elf voorstellen opgenomen die het geweld langs de voetbalvelden moeten stoppen. Deels gaat het om bestaande maatregelen, die echter niet consequent of voldoende worden gehandhaafd.

Aanleiding voor het initiatief om een voetbalwet te maken is het toenemende geweld langs de velden bij zowel het amateur- als het betaald voetbal. Als dieptepunt noemt de partij de ernstige rellen die ontstonden rond de wedstrijd Jong Ajax-Jong Feyenoord van 15 april. Toen bestormden Ajax-supporters het veld en raakten enkele spelers van Jong Feyenoord gewond.

Volgens de sociaal-democraten zijn er binnen de huidige wetgeving heel veel mogelijkheden om het geweld aan te pakken. Toch komt de partij met elf voorstellen om het voetbalgeweld te stoppen. Zo moet er een meldingsplicht komen voor veroordeelde supporters. Daarnaast pleit de partij voor `spelregels' waarin heel precies is aangegeven welke sanctie staat op welke misdraging en welke extra sancties worden opgelegd bij herhaalde misdragingen.

Ook staat er in de voorstellen van de oppositiepartij dat een voetbalduel moet worden afgebroken wanneer er discriminerende, racistische of antisemitische spreekkoren vanaf de tribune klinken. De afgebroken wedstrijd wordt dan zonder publiek uitgespeeld.

In onder andere Engeland heeft een speciale, strenge voetbalwet het geweld rond voetbalwedstrijden ingedamd.

Gisteren werd bekend dat de Rotterdamse politie maandag alsnog vijf voetbalvandalen heeft aangehouden wegens betrokkenheid bij de rellen na afloop van de laatste Feyenoord-Ajax, op 11 april. Dat heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie in Rotterdam gisteren bevestigd. Een groep Feyenoord-aanhangers raakte na de wedstrijd slaags met de mobiele eenheid. De ME werd bekogeld met onder meer stenen. Vier politiemensen trokken hun wapen toen ze in het nauw werden gedreven. Bij de ongeregeldheden raakte een agent gewond. Op de dag zelf werden ook al 53 arrestaties verricht. De politie is naar aanleiding van de rellen een onderzoek begonnen en kon de vijf nieuwe verdachten identificeren. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging.

In Engeland is eerder deze week een jongen van tien jaar in staat van beschuldiging gesteld wegens geweldpleging tijdens een voetbalwedstrijd. Voor zover bekend is hij de jongste voetbalvandaal in Groot-Brittannië. De jongen werd in maart aangehouden, na ongeregeldheden tijdens een wedstrijd tussen Portsmouth en Southampton. In totaal werden dertig relschoppers aangehouden. Onder hen ook een meisje van veertien jaar.