Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Ramsj

Fernand Braudel: Memory and the Mediterranean. Gebonden, Knopf 2001, van €45,35 voor €9,95. Scheltema Amsterdam/Donner Rotterdam

Studie die dateert uit 1969, maar door omstandigheden nooit eerder werd gepubliceerd. De bekende Franse historicus Fernand Braudel (1901-1985) buigt zich in het boek over de oude geschiedenis van het gebied rond de Middellandse Zee: vanaf prehistorische tijden tot aan de grote beschavingen die de regio heeft gekend, zoals die van de Feniciërs, de Grieken en de Romeinen. Mooi uitgegeven en met meesterhand geschreven. Bij Scheltema ligt ook werk van een tweede invloedrijke historicus: The age of extremes, 1914-1991, de vuistdikke, alom bejubelde studie van Eric Hobsbawm over de twintigste eeuw. De andere `Ages' van Hobsbawm zijn eveneens bij Scheltema te vinden, bijvoorbeeld The age of revolution, 1789-1848 en The age of capital, 1848-1875. Van €21,50 voor €8,95 per deel.

L.N. Franco: Literary landscapes. Walking tours in Great Britain. Paperback, Braziller 1998, van €15,95 voor €6,–.

De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226)

Leuk boekje waarin negen Engelse auteurs en hun woonomgeving aan bod komen, neergelegd in precies twintig literaire wandelingen. Zo kan de lezer/wandelaar met de Brontë-zusjes de woeste heidevelden in de buurt van Haworth (Yorkshire) bezoeken, met Jane Austen door Bath dwalen, de oevers van de Thames bij Oxford volgen aan de hand van Lewis Carroll (afgewisseld met een tochtje per roeiboot), of met Yeats het westelijk deel van Ierland doorkruisen. Duidelijke routebeschrijvingen.

Annie Leibovitz: American music. Gebonden, Random House 2002,

van €89,72 voor €30,–.

Het Martyrium Amsterdam

Schitterend fotoboek dat opent met een oude en verweerde Pete Seeger die uitkijkt over een rotsige zeekust (de vertrouwde `long-neck' banjo uit 1955 over zijn schouder geslagen). Daarna volgen ruim 200 foto's van Amerikaanse musici, gerecruteerd uit alle muzikale genres: gospel, blues, rock, jazz, country, hiphop, etc. Enkele namen: Iggy Pop, Miles Davis, Tom Waits, Aretha Franklin, Eminem en The Fisk Jubilee Singers. Alle foto's worden achter in het boek uitvoerig toegelicht.

Stephen Ambrose: Band of brothers. Paperback, Simon & Schuster 2001, van €20,96 voor €6,95. The American Book Center Amsterdam (020–6255537)

`A valuable and fascinating record,' oordeelde The Times over dit heldenepos dat zich afspeelt in de hoogtijdagen van het Amerikaanse leger. Onderwerp zijn de mannen van de 101ste Airborne Division, die in de vroege ochtend van D-day in Frankrijk werden gedropt en later korte metten maakten met Hitlers Adelaarsnest in Berchtesgaden. Kernachtige hoofdstuktitels voeren de lezer door de oorlog: van `Look out Hitler! Here we come!', via `They got us surrounded - the poor bastards!', tot aan `Drinking Hitler's champagne.'

Paul Auster: The book of illusions. Gebonden, Henry Holt 2002, van €31,47 voor €8,–. Het Martyrium

`Austers tiende roman komt als een verrassing. Terug is de schrijver die grossiert in persoonsverwisselingen en in elkaar grijpende toevalligheden; terug is de componist van fantasierijke verhalen-in-een-verhaal,' schreef Pieter Steinz over The book of illusions (nadat hij eerst zijn teleurstelling had uitgesproken over Austers vorige roman). Boek gaat over David Zimmer, een literatuurdocent die na de dood van zijn vrouw en kinderen bijna ten onder gaat aan de alcohol, maar dan obsessief in de ban raakt van een filmkomiek uit de jaren twintig. Ook bij Het Martyrium: Oryx and Crake, een toekomstroman van Margaret Atwood. Een verhaal vol `achteloze brille' en `literaire eruditie', aldus Maartje Somers, `maar wel te veel een exposé van cultuurpessimistische doemscenario's.' Van €24,22 voor €7,–.

Geert Jan van Gelder (samenstelling en vertaling): Een Arabische tuin. Klassieke Arabische poëzie. Gebonden, Bulaaq 2000, van €32,– voor €15,–. De Bengel Dordrecht (078–6399291), Roelants Nijmegen (024–3221734)

De eerste omvangrijke Nederlandse bloemlezing met klassieke Arabische poëzie, vanaf de voor-islamitische poëzie van de bedoeïenen tot aan de stedelijke poëzie uit Bagdad, Kairo en andere culturele centra uit de late middeleeuwen. Grote variatie aan onderwerpen: liefdespoëzie, (homo)erotische gedichten, wijngedichten, scheld- en spotgedichten, en niet te vergeten een aantal obscene gedichten met beginregels als `Het geluid van een knoestige stijve.' Prachtig uitgegeven en voorbeeldig verzorgd.

Piet Vroon: Wolfsklem. De evolutie van het menselijk gedrag. Gebonden, Ambo 1999, van €13,90 voor €6,90.

Steven Sterk Utrecht

De negende druk van dit groots opgezette handboek dat voor het eerst verscheen in 1992. Het betoog van Vroon (1939–1998) is gericht op drie algemene thema's: de evolutie van het gedrag en het (zelf)bewustzijn van de mens, de rol die het bewustzijn speelt bij het menselijk handelen, en de manier waarop de mens de wereld om hem heen beschouwt en analyseert. Hoofdrollen voor de complexe drie-eenheid van onze hersenen (neuraal chassis, limbisch systeem, neocortex) en ons taalvermogen.