Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Protest tegen plan Franse regering

In Parijs hebben enkele tienduizenden mensen gisteren betoogd tegen plannen van de regering om twee grote energiebedrijven te privatiseren. Aan de demonstratie namen ongeveer 50.000 mensen deel die bij de staatsbedrijven in dienst zijn. De regering vindt dat de energieondernemingen EDF en GDF op eigen benen moeten staan, in overeenstemming met Europese regelgeving. Door hun huidige status genieten ze bescherming van de staat. Daarmee worden andere Europese energiebedrijven benadeeld. Op 15 juni praat het Franse parlement over de plannen.