Praag: celstraf voor oud-leider partij

Karel Hoffmann, oud-topfunctionaris van de Tsjechoslowaakse communistische partij, moet vier jaar de gevangenis in. Het Hooggerechtshof wees gisteren een beroep van Hoffmann tegen de straf af.

Hoffmann (80) kreeg de straf wegens zijn pro-Sovjet-rol na de invasie van de troepen van het Warschaupact in augustus 1968 die een eind maakte aan de Praagse Lente. Hoffmann muilkorfde de Tsjechoslowaakse media na de inval. Al in de nacht van de invasie liet hij de uitzendingen van radio en televisie stopzetten om te verhinderen dat de partijleiding de Sovjet-invasie publiekelijk kon veroordelen. Die actie was ook volgens de toen geldende communistische wetgeving strafbaar, aldus de rechter.

Hoffmann, minister van Cultuur in de jaren zestig, na 1968 chef van de vakbonden en achttien jaar lang lid van het politbureau, is na zijn veroordeling in juni vorig jaar in hoger beroep gegaan, maar heeft in elke instantie verloren. De uitspraak van gisteren maakt zijn opsluiting onvermijdelijk: hij moet zich op 9 augustus melden.

Hoffmann is de tweede hoge vroegere communistische leider die de cel in gaat wegens zijn rol in het verleden. De ex-chef van de afdeling Praag van de partij, Miroslav Štˇepán, is in 1990 tot tweeëneenhalf jaar veroordeeld wegens zijn rol bij de onderdrukking van demonstraties in 1988 en 1989.