`Pompen van OPEC vol open'

Oliekartel OPEC overweegt om alle beperkingen op de olieproductie voorlopig op te schorten en zo de olieprijs naar beneden te krijgen. Dit meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vandaag op basis van anonieme OPEC-bronnen.

OPEC zou de beslissing om de kranen vol open te zetten volgende week willen nemen tijdens de vergadering in de Libanese hoofdstad Beiroet. Niet alle leden van het kartel zouden echter achter de beslissing staan. Zij willen in ruil voor hun steun dat OPEC de officiële bandbreedte waarin het de olieprijs probeert te houden, verhoogt met zo'n acht dollar. Daardoor zou een vat ten minste boven de 30 dollar blijven.

De druk op de organisatie van olie-exporterende landen is de afgelopen weken flink opgevoerd. De westerse landen, met name de Verenigde Staten, vrezen dat de hoge olieprijs het economisch herstel bedreigt en willen dat OPEC de productie opvoert. Een vat Brent Noordzee-olie kostte vanmorgen 36,20 dollar per vat en de Amerikaanse WTI 39,25 dollar, beide lager dan gisteren en enkele dollars beneden de recente recordprijzen.

Een beslissing om de productiequota voorlopig te negeren zal echter weinig extra olie op de markt brengen. Binnen OPEC is alleen Saoedi-Arabië bij machte meer te produceren, de rest – evenals de producenten buiten OPEC – produceren al vrijwel maximaal. Bovendien heeft de hoge prijs volgens veel deskundigen weinig te maken met een tekort aan olie, maar vooral met de onrustige situatie in het Midden-Oosten.

Volgens de krant willen enkele OPEC-leden dat de officiële bandbreedte waartussen de olieprijs zich mag bewegen wordt opgerekt. De onderkant van de band zou van 22 dollar naar 30 dollar moeten gaan. Deze verhoging moet ervoor zorgen dat OPEC de olieprijs voorlopig boven de 30 dollar kan houden.