Per Olov Enquist is een leuke expeditieleider

De Zweedse auteur en grootvader Per Olov Enquist (1934) – bekend van onder meer de bestseller Het bezoek van de lijfarts – heeft voor het eerst een kinderboek geschreven.

Met opa op expeditie begint met de angstdroom van de zesjarige Mina. In een lugubere droom bijt een krokodil Mina in haar bil. Althans – iedereen meent dat het een droom was, voor Mina is het de werkelijkheid. Alleen haar opa (`die altijd lief was en niet zoveel te doen had, want hij zat meestal te schrijven') neemt haar angst serieus. `Als je bang bent dat de krokodillen je weer gaan aanvallen, moet je iets groots doen', zegt hij. `Zodat een aanval van een krokodil een peulenschil lijkt. Bijvoorbeeld op expeditie gaan. En dan moet je allemaal bij elkaar blijven. En iets doen zodat je een groot gevaar overwint.' Maar dat het gevaar zo groot zou worden, had ook opa niet kunnen bedenken.

Enquist weet wat een verhaal voor kinderen aantrekkelijk maakt: opstand tegen het ouderlijk gezag; een spannende, geheime tocht; bijzondere contacten met (wilde) dieren; slimme grappen en een ramp die door moed en doorzettingsvermogen goed afloopt. En door in het voorwoord niet alleen zijn kleinkinderen (`die erbij waren') te bedanken, maar ook de reddingsbrigade en de politie (`voor een geweldige inzet onder moeilijke omstandigheden') suggereert Enquist ook nog eens dat het allemaal echt is gebeurd.

Enquist creëert een onheilspellende sfeer door af en toe vernuftig vooruit te wijzen: `Het was een prachtige dag. En niemand wist iets van alle verschrikkelijke dingen die hen nog te wachten stonden'. Bovendien versterkt het gedrag van de hond Mischa, wiens betovergrootmoeder een wolf op de Siberische toendra was, het onheilspellende: `Want waarom stond Mischa anders op de veranda en tuurde ze zo ongerust naar de berg?'

En zo beschrijft Enquist Mina's bange voorgevoel: `niet dat ze bang was, het was eerder alsof ze op een hoog dak stond, naar beneden keek en voelde dat het ontzettend hoog was; zo kriebelde het in haar buik'.

Enquist schreef het boek voor zijn kleinkinderen. Hij heeft goed naar hen gekeken en geluisterd.

Per Olov Enquist, Met opa op expeditie, ill. Leonard Erlbruch, vert. Elina van der Heijden, 111 blz., voorlezen vanaf 6 jaar, De Fontein, €14,95

    • Monique Snoeijen