Pas verschenen

Pieter Boskma: Puur.

Prometheus, 84 blz. €15,–

Puur is de negende bundel van Boskma (Leeuwarden, 1956), die minder dan twee jaar geleden nog het verhalende gedicht De aardse komedie publiceerde. Puur werd zojuist verkozen door het dichterspanel van Komrijs Poëzieclub tot beste dichtbundel van dit seizoen.

Arthur Conan Doyle: De complete avonturen van Sherlock Holmes 9 en 10. 521 uitgevers, 192 blz. elk €12,50

Een gouden pince-nez, een vampier uit Sussex, een vermiste rugbyspeler, en een duivelsklauw zijn maar enkele van de onderwerpen in deel 9 en 10 van de verzamelde verhalen over superspeurder Sherlock Holmes. Elementary voor iedereen die de Maand van het Spannende Boek goed wil beginnen.

Frederik van Eeden: Van de koele meren des doods.

Delta / Athenaeum – Polak & Van Gennep, 300 blz. €24,95 (geb.)

De 104 jaar oude en nog steeds gelezen `geschiedenis van een vrouw' (`Hoe zij zocht de koele meren des Doods, waar verlossing is, en hoe zij die vond') is nu ook wetenschappelijk verantwoord uitgegeven in de Deltareeks met Nederlandse klassieken. Inclusief een uitgebreide verantwoording van Van Eedens biograaf Jan Fontijn.

Peter Holvoet-Hanssen: De vliegende monnik. Een hersenspinsel. 208 blz. €15,–

Prozadebuut van de Vlaamse dichter Peter Holvoet-Hanssen (1960), die eerder Dwangbuis van Houdini, Strombolicchio en Santander publiceerde. Op pagina 119 van De vliegende monnik staat: `Ik voel perfect aan wat Holvoet-Hanssen met zijn poëzie beoogt: je kijkt in de spiegel en ziet zoals ik de duivel, hij draagt zijn staart aan de voorkant.'

Monica Metz: Levend laken. Prometheus, 139 blz. €15,–

Van Monica Metz verschijnt na een aantal bundelingen van columns op de Achterpagina van deze krant nu een bescheiden roman over een jonge vrouw en haar zieke moeder.

Richard Yates: Veertien soorten eenzaamheid. Verhalen. (The collected Stories of Richard Yates) Vertaald en van een nawoord voorzien door Marijke Emeis. De Arbeiderspers, 316 blz. €22,50

Verhalen van Richard Yates (1926-1992) wiens meesterwerk Revolutionary Road drie jaar geleden werd herontdekt. Jan Donkers schreef destijds: `De wederopstanding van Richard Yates is in volle gang en het is geen hype maar een zeldzame daad van literaire rechtvaardigheid. (Boeken, 07.09.01)