Moordaanslag in Zandvoort

Op het Ing. Friedhoffplein in Zandvoort is vanochtend om kwart voor tien een man neergeschoten in zijn auto. Het gaat om de 37-jarige Gijs van Dam jr., zoon van een vroegere hasjhandelaar. Dat heeft de politie vanochtend bevestigd.

Van Dam jr. is opgenomen in het VU-ziekenhuis in Amsterdam. Hij leeft nog, maar zijn toestand is volgens de politie kritiek.

Van Dam werd vlak bij zijn woning in Zandvoort in een blauwe auto door een nog onbekende man neergeschoten. De dader is daarna bij een andere man in een vluchtauto gestapt. Een eind verderop zijn ze weer in een andere auto gestapt. De eerste vluchtauto werd dichtbij de plaats van de aanslag brandend teruggevonden.

De politie heeft vanmorgen een groot gedeelte van Zandvoort afgezet en onder andere een helikopter ingezet om de twee mannen op te sporen.

In december 2002 vond ook al een aanslag plaats op het leven van Gijs van Dam jr. Bij zijn woning aan de Willem van Weldammelaan in Buitenveldert werd hij onder vuur genomen door twee mannen op een motor. Van Dam jr. werd meerdere keren geraakt, maar overleefde de aanslag. Wel raakte hij een oog kwijt en belandde hij in een rolstoel.

Van Dam jr. werd midden jaren tachtig bekend toen hij werd ontvoerd en van zijn vader acht miljoen gulden losgeld werd geëist. Hij kwam uiteindelijk vrij zonder dat zijn vader geld had betaald. De ontvoerders kregen vier jaar cel. Van Dam senior behoorde in de jaren zeventig en tachtig tot de grote hasjhandelaren in Amsterdam en leverde onder andere aan de toen nog beginnende organisatie van Klaas Bruinsma. Hij werd een aantal keer veroordeeld voor drugshandel. Ook zou hij zaken hebben gedaan met de in oktober 2000 geliquideerde Sam Klepper.