Moord journalist in Montenegro

In de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica is vandaag Dušan Jovanovic vermoord, de hoofdredacteur van de krant Dan. Dan staat dicht bij de (Miloševic-gezinde) oppositie in Montenegro.

Jovanovic werd door een man met een automatisch geweer beschoten toen hij in zijn auto stapte voor het kantoor van zijn krant. Hij werd in het hoofd en in de borst getroffen en stierf kort nadat hij naar een ziekenhuis was gebracht. De dader ontkwam in een auto.

Jovanovic was vorig jaar de eerste journalist die door het Joegoslavië-tribunaal werd aangeklaagd, wegens minachting van het hof, na het publiceren van de naam van een door het tribunaal beschermde getuige in het proces tegen ex-president Slobodan Miloševic.

Na die publicatie ontving de getuige een aantal telefonische dreigementen. De aanklacht – die Jovanovic een celstraf van zeven jaar en een geldboete van 106.000 dollar had kunnen opleveren – werd ingetrokken nadat de hoofdredacteur een excuus in zijn krant had geplaatst waarin hij schreef ,,oprecht berouw'' te hebben.

Tegen de controversiële Jovanovic, die ook parlementariër voor de oppositie is geweest, liepen diverse processen wegens smaad, onder andere van premier Milo Djukanovic.

Dan meldde vandaag dat hij recentelijk een aantal keren met de dood is bedreigd. Jovanovic heeft geschreven dat premier Djukanovic betrokken was bij sigaretten- en mensensmokkel.

De hoofdredacteur speelde met zijn blad een belangrijke rol in het permanente debat over de vraag of Montenegro onafhankelijk moet worden – zoals Djukanovic wil – dan wel verbonden moet blijven met Servië. Met de oppositie in het parlement was Jovanovic voorstander van een handhaving van de band met Servië. De kwestie verdeelt Montenegro al jaren tot op het bot. Volgens een peiling van deze maand is 39,8 procent van de Montenegrijnen vóór en is 39,7 procent tegen onafhankelijkheid.

Dan veroordeelde de moord op de hoofdredacteur als ,,een moord op het vrije woord, de onafhankelijke journalistiek en de democratie''.