Matthew Reilly laat een hoofd explodren als een blik soep

`Testosteronthrillers' worden ze genoemd, boeken met helden die het midden houden tussen Pietje Bell, Odysseus en inspector Gadget. De verhalen draaien steevast om het redden van de wereld, het universum of de eer van het Vrije Westen en dat doen de meeste van die helden eigenhandig, tegen alle verwachtingen in en met veel strijd, zelfs tegen medestanders die op het laatst toch tegenstanders blijken.

Het was altijd gemakkelijk om het hele genre als onrealistische onzin af te doen en ongetwijfeld heeft dat ook geleid tot de ironische overdrijving die we terugzien bij bijvoorbeeld James Bond. Maar nu de Koude Oorlog mede daardoor in retrospectief een hilarische toestand is geworden zitten we wereldwijd met nijpender ellende die het bestaan van dergelijke superhelden op zijn minst een stuk wenselijker maakt.

Matthew Reilly is leverancier van dit soort moderne militaristische sprookjes. Ook zijn held, Shane Schofield (die in Strijdperk alweer voor de vierde keer komt opdraven), is een ex-militair met groot technisch vernuft, strategisch inzicht, mensenkennis en heldenmoed. En de essentie van zijn strategie is dat hij ieder probleem oplost door een groter probleem aan te gaan. Zo ontsnapt hij uit een zwaarbewaakt gebouw door van binnenuit een ballistische raket af te vuren op datzelfde gebouw. `Don't try this at home', hoort eigenlijk op zo'n boek te staan.

Voor de geloofwaardigheid moeten de vele technische details zorgen en de nauwkeurige registratie van tijd, plaats en locatie, inclusief plattegrondjes. Maar ben je bereid om in de verbeelding van Reilly mee te gaan, dan is Strijdperk een laaiend spannend boek waarin elke climax wordt gevolgd door een grotere. De strijdmethoden van `Scarecrow' Schofield zijn altijd creatief, hightech en met volledige inzet van lijf en leden.

Reilly is geen groot stilist. Kenmerkend aan zijn stijl is dat hij in zijn technische efficiëntie toch veel omstandig uitlegt. Gek genoeg ligt mede daardoor het tempo van Strijdperk hoog. Bovendien heeft Reilly een fijne neus voor gruwelijkheden en grof, sadistisch geweld, wat leidt tot zinnen als: `Het hoofd van de Rus explodeerde als een blik tomatensoep'. Explosieve kost, kortom, voor lezers met een sterke maag.

Matthew Reilly: Strijdperk. A.W. Bruna, 320 blz. €16,50. Vertaald door Gerard Grasman.

    • Gert Jan de Vries