Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

KLM meer in greep Air France

KLM gaat haar raad van commissarissen aanpassen, zo heeft de luchtvaartmaatschappij vandaag bekendgemaakt. Vier van de negen leden worden vervangen door commissarissen op voordracht van Air France. De verandering is conform de afspraken de fusieovereenkomst tussen KLM en Air France. Op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 23 juni kunnen aandeelhouders hun oordeel vellen over de voordrachten.

Van de huidige commissarissen blijven er vier aan: Bouke Geersing, Irene Asscher-Vonk, Kees Storm en oud-premier Wim Kok. KLM draagt één nieuwe commissaris voor: Hans Smits, voormalig directeur van Schiphol en later van de Rabobank. Onder de commissarissen die Air France voordraagt is Jean-Didier Blanchet, oud-bestuursvoorzitter van Air France, de meest opvallende naam.

Twee van de zittende commissarissen (Floris Maljers en Cees van Lede) verruilen de raad van de KLM voor die van de Conseil d'Administration van Air France. Vanaf september houdt deze toezicht op de holding Air France-KLM.

Begin deze week bereikten KLM en Air France een andere belangrijke stap in hun fusieproces toen bleek dat 96,33 procent van de aandelen KLM was aangemeld voor de fusie. De grens van 95 procent, wettelijk nodig om het aandeel KLM van de beurs te halen, is hiermee overschreden.