In het spookhuis

,,Een oud geheim kun je best aan iemand doorvertellen'', zegt Rosa Bosma (10). ,,Nieuwe geheimen zijn vers en daarom groter. Die moet je bewaren.

Sommige daarvan deel je met vrienden. Dat is anders dan verklappen. Andere heb je alleen.'' Rosa weet veel van geheimen. Niet alleen draagt ze er nu een paar bij zich, ze heeft begin dit jaar samen met kinderboekenschrijfster Selma Noort ook een boek over een geheim gemaakt. Het heet Het geheim van het spookhuis. Afgelopen maandag was de presentatie bij haar op school in Leiden.

,,Ik kan me niet herinneren hoe het nou precies ging, want het is alweer een tijdje geleden. Maar de juf vroeg ons of wij een verhaal met een geheim wilden maken voor een GEHEIM-schrijfwedstrijd. Ik dacht meteen aan iets griezeligs, misschien een spookhuis of zo.Ik ging aan de slag en het verhaal kwam vanzelf.''

De juf zond alle verhalen naar uitgeverij Leopold. Van de vijftienhonderd inzendingen vond de uitgeverij Rosa's verhaal het beste. De prijs die Rosa won was dat het boek echt werd geschreven en gedrukt. ,,Het gaat over een spookhuis waar het werkelijk spookt. Als je in een spookhuis bent dan zijn er natuurlijk enge dingen en dan ga je griezelen. Griezelen is leuk. Daar word je een beetje bang van en dan heb je wat te beleven. Ik houd van griezelboeken omdat je je dan afvraagt wat je zelf zou doen als je de hoofdpersoon uit het boek was.''

De twee hoofdpersonen, Valerie en David, gaan naar `een spookwereld van vroeger' en ontmoeten een geest die hun een opdracht geeft. David vindt dat stoer en roept dat dit `pas echt cool is'. Valerie is veel voorzichtiger. Toch is het Valerie die de geest van Gravin Maria Cornelia Engelbertha vraagt wat zij voor haar kan doen. ,,Ik denk dat ik het meest op Valerie lijk'', zegt Rosa. ,,Ik denk vaak eerst even na voor ik iets doe.'' Rosa vond het heel leuk om het boek te schrijven. ,,Ik ben bij Selma thuis geweest en we hebben gepraat over het verhaal. Selma stelde mij vragen over de hoofdpersonen. Wat ze leuk vinden en met wie ze bevriend zijn. Hun namen heb ik bedacht. Toen is zij gaan schrijven en nu is het af.'' Het geheim van Valerie en David kunnen we nu allemaal lezen. Ook al is dit een nieuw geheim en zou het dus niet verklapt mogen worden.

Selma Noort en Rosa Bosma, Het geheim van het spookhuis. Uitgeverij Leopold, prijs € 11.95. zie ook: www.geheimvan.nl

    • Jitka Xantinidou