Gasten zien Faust

Twintig buitenlandse theatermakers en festivaldirecteuren waren gisteravond te gast bij een generale repetitie van de voorstelling Faust Inc. in een oude aardappelfabriek in Ter Apel in Oost-Groningen. De buitenlanders, onder meer afkomstig uit Amerika, Libanon, Egypte, Oost-Europa en Noorwegen, woonden de voorstelling bij op uitnodiging van het Theater Instituut Nederland.

In Faust Inc., geïnspireerd op de legendarische middeleeuwse figuur Doktor Faustus, draait de ruim twintig jaar gesloten aardappelmeelfabriek weer op volle toeren. Vrijwilligers, amateurs en ex-werknemers uit de regio Oost-Groningen zijn intensief bij de voorstelling betrokken. Aan werknemers is om informatie gevraagd. Volgens veel buitenlandse gasten zou zo'n samenwerking in hun land `ondenkbaar zijn'.

De uit Rusland afkomstige festivaldirecteur zei: ,,De diepe betrokkenheid tussen acteurs en ex-werknemers zou in ons land niet mogelijk zijn. Voor hen is het vooral pijnlijk om de schoorsteen weer te zien branden van een fabriek, die ze door omstandigheden verlaten moesten. Bovendien past toneel niet in oude plekken van de arbeid.''

De buitenlandse gasten waren verdeeld over de artistieke kwaliteit van de voorstelling. Met name het contrast tussen amateurspelers en professionals is volgens hen te groot. Vanavond gaat Faust Inc. in première.

Faust: CS p.29