Flaters rond `Kalief'

Politie, veiligheidsdiensten en politici in Noordrijn-Westfalen zijn ernstig in verlegenheid gebracht door het verdwijnen van de islamitische extremist Metin Kaplan. Kaplan ontglipte de autoriteiten nadat een rechtbank in Münster had geoordeeld dat hij in principe aan Turkije kan worden uitgeleverd, waar hij wordt gezocht voor het beramen van een aanslag op het mausoleum van Atatürk, de stichter van de de seculiere Turkse staat. Kaplan had zich tegen uitlevering verzet omdat hij in Turkije gefolterd zou worden.

Kaplans vader richtte in Keulen een `ministaatje' op waar ooit 1.100 mensen woonden. De sekte wil de Turkse staat met geweld omverwerpen en respecteert de Duitse rechtsstaat niet. Na de dood van zijn vader nam Metin de leiding van de zogeheten Kaliefstaat over. Eind jaren negentig riep hij op tot het vermoorden van een tegenspeler in eigen kring. De man werd doodgeschoten en Kaplan veroordeeld tot vier jaar cel. Eind 2001 werd de Kaliefstaat in Duitsland verboden. Nadat de ,,Kalief van Keulen'' vrijkwam probeerde de Duitse overheid hem uit te leveren. Een rechtbank verhinderde dat in eerste instantie.

Onmiddellijk na de uitspraak in Münster, woensdagvond, wilde de politie Kaplan een uitzettingsbevel overhandigen maar ze trof hem niet aan. Vervolgens werd een arrestatiebevel uitgevaardigd en kwam een klopjacht op gang. De blamage was compleet toen die speurtocht gisteravond weer werd afgeblazen omdat een rechtbank in kort geding bepaalde dat Kaplan de eerste twee maanden niet uitgewezen kan worden. De rechtbank in Münster had de mogelijkheid tot hoger beroep opengelaten.

Gisteren werd geopperd dat Kaplan naar Nederland zou zijn gevlucht. Kaplan is voorzitter van de in Papendrecht gevestigde Stichting Dienaar aan Islam. Over de activiteiten van de Dienaren, die ook een afdeling hebben in Utrecht, is niet veel bekend. Kaplan zou in Nederland 200 aanhangers hebben die nauwelijks actief zijn. De organisatie van de kaplancilar, zoals ze worden genoemd in de Turks-islamitische gemeenschap, heeft geen – grote – moskeeën in Nederland.