Een biografie van de fantastische Meneer Dahl

Wist u dat de kinderboekenschrijver Roald Dahl – wereldberoemd door onder meer Sjakie en de chocoladefabriek – op kostschool gratis chocolade kreeg van Cadbury`s, de grootste chocoladefabriek van Engeland die de schooljongens gebruikte voor marktonderzoek? En wist u dat Dahls eerste vrouw, de Hollywood actrice en Oscarwinnares Patricia Neal, na een beroerte de neiging had haar woorden te verhaspelen, op eenzelfde manier als de Grote Vriendelijke Reus in de GVR? En dat de vreselijke eigenaresse van de snoepwinkel uit Dahls jeugd – die ervoor zorgde dat Roald een flink pak slaag kreeg nadat hij een dode muis in een snoeppot had gestopt – hem waarschijnlijk heeft geïnspireerd tot het schrijven van Heksen?

Dat is het mooie aan de biografie De fantastische meneer Dahl van Andrew Donkin, dat je kunt lezen hoe de dingen van het leven, die iedereen kunnen overkomen, later terecht komen in wereldberoemde kinderboeken. Helemaal als je weet dat Roald Dahl op school een slechte leerling was.

De fantastische meneer Dahl is een avontuurlijk boek. Donkin stopte de informatie over Dahl als kind, vader, provocateur, kunstverzamelaar en schrijver in (gefingeerde) dagboekfragmenten, brieven, ansichtkaarten naar huis, krantenknipsels en striptekeningen. Het is alleen jammer dat Donkin nergens aan bronvermelding doet. `Roald stelde zich vaak voor dat hij in de uitvindkamer van een fabriek werkte waar nieuwe verrukkelijke snoep werd gemaakt', schrijft Donkin dan bijvoorbeeld. Hoe weet hij dat?

Maar wat een goed idee: een schrijversbiografie voor kinderen. En Donkins creatieve aanpak verdient navolging. Wie schrijft voor kinderen de biografie van Annie MG Schmidt?

Andrew Donkin, De fantastische Meneer Dahl, ill. Clive Goddard, 191 blz. vert. Huberte Vriesendorp, 10+, €14,95

    • Monique Snoeijen