Dollar daalt tegenover yen en euro verder

De Amerikaanse dollar, doorgaans vluchthaven voor beleggers in onzekere tijden, blijft dalen en staat weer even laag tegenover de euro als begin april. Ook tegenover de yen vermindert de dollar snel in waarde.

De euro stond vandaag in londen omstreeks het middaguur op 1,2247 dollar tegenover 1,2088 dollar gisteren.

De dollardaling, die halverwege deze maand begon, weerspiegelt volgens analisten onzekerheid over de Amerikaanse economie. De verwachte opwaartse bijstelling van de Amerikaanse groeicijfers viel beleggers gisteren tegen. Zij hadden een nog iets hogere economische groei voor het eerste kwartaal verwacht: geen 4,4 maar 4,5 procent op jaarbasis

De onzekerheid over de Amerikaanse economie wordt gevoed drie factoren: de dure olie, de jongste mededeling van de Amerikaanse regering over mogelijke nieuwe terroristische aanslagen in de Verenigde Staten en een afzwakkend geloof onder beleggers in een spoedige renteverhoging door de Federal Reserve Board, het bestuur van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

Sinds begin april is de dollar bijna met 5 procent in waarde toegenomen totdat halverwege mei een hoogtepunt ten opzichte van de euro werd bereikt van bijna 0,85 euro voor een dollar.

In Tokio noteerde de yen vandaag het hoogste punt ten opzichte van de dollar sinds drie weken. De dollar kwam uit op 110,80 yen. Maar anders dan bij de euro weerspiegelt de stijging van de yen tegenover de dollar vooral het toegenomen vertrouwen in het herstel van de Japanse economie.

Zo werd vandaag bekend dat in april de bestedingen van de huishoudens in Japan sinds 21 jaar niet zo hard zijn gestegen: met 8,5 procent vergeleken met een jaar geleden. Waarmee opnieuw wordt bevestigd dat de groei van de export, die Japan grotendeels dankt aan China's economische expansie, is overgeslagen naar de binnenlandse bestedingen. Die vormen nu de drijvende kracht achter de Japanse economische groei. Beleggers op de beurs van Tokio beloonden vandaag de Nikkei-index met een stijging van 1,3 procent.