Commissaris Erlendur vindt een botje

Akelig. Dat is Moordkuil, het tweede boek van de IJslandse schrijver Arnaldur Indridason. Vorig jaar verscheen Noorderveen, ook al een ijzersterke thriller van Indridason waarin we konden kennismaken met hoofdcommissaris Erlendur uit Reykjavik. Net als zijn beroemde Scandinavische vakbroeders Martin Beck en Kurt Wallander is Erlendur een eenling, hoezeer hij ook samenwerkt met anderen. Evenals Beck en Wallander vervult hij zijn hoofdrol in een wereld van naargeestige schemer, kou, achterdocht, drank- en drugsroezen en weinig heroïek. Indridason heeft IJsland op de thrillerkaart gezet, en dan ook nog meteen tussen de grootste kanonnen.

In Moordkuil moet Erlendur opeens zijn dochter te hulp schieten. Eva Lind is drugsverslaafd en hoogzwanger. Erlendur heeft een boel goed te maken jegens zijn kinderen en kan zijn ex niet verdragen. Deze persoonlijke tragiek loopt door een professioneel drama heen waarvan de omvang gaandeweg duidelijk wordt. Er is een botje gevonden. Het botje behoort tot een lijk, een oud lijk dat al decennia begraven ligt op een helling. Het opgraven van het lijk, door een groepje uiterst secure, met penselen gewapende archeologen, gaat traag.

De politie speurt naarstig naar de herkomst van het lijk en vindt aanwijzingen van nare geschiedenissen waarvan dat lijk het gevolg zou kunnen zijn. De vertelling wordt echter ook nog doorschoten met flarden uit het verleden, over een gezin met een sadistische beul van een (stief)vader/echtgenoot. Passages, die akeliger zijn dan akelig.

Moordkuil is een formidabel boek, geschreven met de stilistische precisie van een penselende archeoloog, door een auteur die in IJsland een cultstatus heeft bereikt. Indridasons boeken voeren in clubverband de verkooplijsten van de boekhandels aan alsof er geen Harry Potter bestaat. De man is drieënveertig en in Nederland zijn pas twee boeken van hem verkrijgbaar, in IJsland al minstens zes.

Arnaldur Indridason: Moordkuil.

Signature, 251 blz. €17,50.

Vertaald door Paula Vermeyden.

    • Gert Jan de Vries