Brede taak Apaches Irak

De zes Apache-helikopters die minister Kamp (Defensie) ter bescherming van de Nederlandse troepen naar Irak stuurt, kunnen in voorkomende gevallen ook worden ingezet voor andere opdrachten, zoals ondersteuning bij arrestaties door Britse troepen van `belangrijke terroristen' of begeleiding van konvooien.

Dat heeft Kamp gisteren verklaard tijdens een overleg met de Tweede Kamer over het zenden van de Apache-helikopters, waarmee de Kamer met uitzondering van GroenLinks en de SP akkoord is gegaan. De Apaches moeten verkenningsmissies uitvoeren. Hierdoor kunnen aanvallen op de kampementen van de Nederlandse troepen in de provincie Al-Muthanna, bijvoorbeeld met mortieren, worden tegengaan, aldus de minister.

Omdat het Nederlandse detachement deel uitmaakt van een Britse divisie, en Nederland in voorkomende gevallen ook een beroep kan doen op Britse troepen ter bevordering van de eigen veiligheid, zou het ook onjuist zijn bij voorbaat uit te sluiten dat de Britten zouden kunnen vragen om de Apaches, aldus de minister. Die opdrachten kunnen ook buiten de provincie Al-Muthanna zijn.

De helikopters en de honderd man militair personeel die met de helikopters thans op weg zijn naar Irak, blijven ongeacht de manier waarop ze worden ingezet onder volledig Nederlands commando, verzekerde Kamp. Het is ook niet de bedoeling dat het karakter van de Nederlandse militaire aanwezigheid als stabilisatiemacht verandert. De Britten vormen thans, formeel gezien, een bezettingsmacht.

Kamerlid Koenders (PvdA) vroeg aan de minister de verzekering dat het karakter van de Nederlandse inzet in Irak niet verandert door de inzet van helikopters. De minister gaf die en zei dat de inzet van de Apaches op andere manier dan verkenning voor de bescherming van de Nederlandse troepen in Al-Muthanna ,,zeer terughoudend'' zou geschieden.

Kamerlid Karimi (GroenLinks) onthield zich van steun aan het zenden van de Apaches omdat zij meende dat Nederland zou worden ,,meegezogen'' in de oorlog die de Amerikanen in Irak voeren. Eerder had zij Kamp ervan beschuldigd met het zenden van de helikopters de steun van de LPF aan een verlenging van de Nederlandse militaire aanwezigheid na 15 juli te hebben willen bewerkstelligen. LPF-leider Herben had namelijk eerder in een weekbladinterview het zenden van Apaches als voorwaarde genoemd. Zowel Kamp als Herben ontkende dat.